تاثیر نقش انباردار در تجارت و نرم افزار انبارداری

  • چهارشنبه 03/شهریور/1400
تاثیر نقش انباردار در تجارت و نرم افزار انبارداری
اگر موجودی های جنسی یک مؤسسه بیش تر از اندازه مورد نیاز باشد.

در بررسی مؤسسات و سازمان های مختلف، خصوصاً تولیدی و صنعتی، ملاحظه می شود که اکثر سرمایه های آن ها را مواد لازم و کالا های مصرفی تشکیل می دهد و قسمت عمده سرمایه آن ها مصرف تهیه اجناس و وسایل مذکور می گردد.

قسمتی از سرمایه آن مؤسسه به حال رکورد در می آید و اگر این موجودی کمتر از حد لزوم باشد در برنامه عملیاتی و خدماتی آن ها وقفه حاصل می شود. در راستای جلوگیری از رکورد سرمایه و یا ایجاد وقفه در اجرای وظایف سازمان و یا مؤسسه لازم است روشی صحیح، اساسی و مقرون به صرفه در انجام خرید نگهداری و مصرف کالا به مورد اجرا گذارده شود. در سازمان های موفق و پیشرفته، وظایف مربوط به انبار داری و کنترل مواد در درجه اول اهمیت قرار دارد. با توجه به نکات مذکور تهیه تدارکات کالا و ارائه خدمات موردنیاز با کیفیت مناسب و رعایت صرفه جویی و همچنین حفظ و حراست اموال و کالا و در دسترس قرار دادن سریع آن ها از وظایف عمده کارپردازی و انبار می باشد.

استفاده از برنامه های علمی و کاربرد آن در تهیه و تدارک کالا و مخصوصاً انبارداری و نتایج زیر را در بر دارد:

  • مواد و کالا با حداقل قیمت تهیه و تدارک می شود.
  • از رکود سرمایه و کالا جلوگیری می شود.
  • از توقف و کندی کار جلوگیری می شود.
  • بررسی و کنترل موجودی ها، میزان مصرف، تعیین نقطه سفارش و همچنین میزان سفارش به سهولت امکان پذیر می باشد.
  • عملیات حسابرسی و حسابداری به آسانی انجام می شود.
  • میزان ضایعات انبار تقلیل می یابد.
  • حفظ و حراست و جلوگیری از سوء استفاده احتمالی امکان پذیر می باشد.
  • اطلاعات و آمار لازم در اسرع وقت در اختیار مدیریت قرار داده می شود.
  • با توجه به نکات مذکور، تهیه و تدارک کالا و ارائه خدمات مورد نیاز با کیفیت مناسب و رعیت صرفه جویی و همچنین حفظ و حراست اموال و کالا در دسترس قرار دادن سریع آن ها از وظایف عمده کارپردازی و انبار می باشد.

در امور تدارکات کارپردازی، سیستم انبار داری، دارای اهمیت خاصی است و همکاری این دو واحد خدماتی با یکدیگر اجتناب ناپذیر است.
سیستم صحیح انبار داری متضمن مزایای زیر است:

  • دریافت، حفاظت و در دسترس قرار دادن کالا، مواد و وسایل موردنظر به سهولت و سرعت انجام می شود.
  • با اعمال کنترل دقیق از بالا رفتن خارج از حد موجودی هایی که ممکن است بر اثر تغییر قیمت ها باعث زیان گردد، جلوگیری می شود.
  • با استفاده صحیح از سیستم انبار داری، میزان موجودی کالا در انبار و میزان مصرف آن در هر واحد کالا که پایه و اساس حسابداری صنعتی می باشد محاسبه می گردد.
  • کنترل میزان موجود در انبار از نظر قیمت به سهولت صورت می گیرد.
  • صدور قیض انبار (رسید جنس به انبار) موجبات تسهیل پرداخت مبلغ کالا به فروشنده و عملیات حسابداری می گردد.
  • چون میزان موجودی ها معمولاً به قیمت تمام شده در انبار ها نگهداری می شود، لذا در صورت خسارت ناشی از آتش سوزی و تعیین سایر ضایعات و خسارت وارد شده محاسبه می شود.

وظایف انباردار

انباردار کسی است که عهده دار وظایف زیر می باشد:

  • تحویل اجناس و کالاهای خریداری شده طبق اسناد و مدارک خرید
  • صدور قبض انبار یا برگ رسید جنس به انبار پس از تحویل گرفتن کالا صدور حواله انبار هنگام تحویل کالا
  • صدور فرم های رجوعی، برگشت از خرید و سایر فرم های مشابه
  • صدور برگ درخواست خرید کالا در صورت لزوم
  • ثبت مشخصات و تعداداجناس وارد و صادر شده در دفاتر و کارت های انبار
  • همکاری با حسابداری صنعتی و واحد سفارش ها در مورد تعیین حداقل، حداکثر و نقطه سفارش
  • حفظ و حراست اجناس انبار و رعایت اصول ایمنی
  • بایگانی و حراست اجناس انبار و رعایت اصول ایمنی
  • بایگانی اسناد و مدارک انبار
  • ارائه گزارش های لازم به مقامات ذیربط

نقش انبار در اقتصاد کشور

درصد قابل توجهی از درآمد ناخالص ملی هر کشور به صورت مواد اولیه محصول نیم ساخته و کالاهای ساخته شده در انبار نگهداری می شود. البته نقش انبارها در اقتصاد کشورهای مختلف متفاوت است.
در کشورهای پیشرفته انبارها حلقه هایی از زنجیره تولید توزیع و مصرف می باشند و بدین وسیله تولید انبوه کارخانه و صنایع به دست مصرف کنندگان داخلی رسیده یا به مراکز صادراتی منتقل می شود در برخی از کشورها نظیر ایران که واردات کالاها و مواد مختلف درصد زیادی ارز نیازهای کشور را تشکیل می دهد انبارها به طور عمده نقش واسطه را در انتقال کالا از کشور به مناطق مختلف و سپس توزیع مهمی بر عهده دارند.

بیشتر بدانید: تجربه انبارداری موفق در شرکت های پخش مواد غذایی

نقش انبار در تجارت
انبار یکی از پایه های اصلی تجارت محسوب می شود زیرا سرمایه شرکت های تجاری را موجودی انبار تشکیل می دهد عصر کالا برای مصرف کننده از دو جهت دارای ارزش است:

  1. قابلیت کاربرد
  2. قابلیت دسترسی

قابلیت کاربرد به طراحی و ساخت محصول بستگی دارد قابلیت دسترسی فیزیکی موجود بودن کالا در محلی که به آن نیاز داریم بستگی دارد مصرف کننده قابلیت کاربرد و سهولت دسترسی را با هم می خواهد نه یکی بدون دیگری که کالا را فاقد ارزش می کند و پیوستگی این دو عامل با یکدیگر ارزش کیفی کالا را بالا می برد و نقش عمده ی خود را نشان می دهد.
نقش انبار در صنعت
فعالیت و تلاش صنایع و کارخانه ها تهیه مواد اولیه و ساخت و تولید محصول می باشد در هر کارخانه انبارهای مختلفی از قبیل مواد اولیه انبار مواد نیم ساخته انبار محصول ابزار آلات انبار قطعات یدکی دستگاه ها انبار قالب انبار ملزومات انبار ضایعات و... وجود دارد.

هدف از استقرار یک سیستم انبارداری

هدف از استقرار یک سیستم انبارداری

هدف از تشکیل و ایجاد انبارها در سازمان های دولتی و چه در بخش خصوصی تأمین و نگهداری کالاهای موردنیاز سازمان است به طوری که اگر مواد و لوازم به موقع تهیه و در دسترس مصرف کننده داده نشود در گردش کار و فعالیت های آن مؤسسه وقفه ایجاد می شود تا زمانیکه یک سیستم انبارداری صحیح در یک ساختمان مستقر نگردد اختلاف فاحشی بین موجودی های فیزیکی داخل انبار با بانک موجودی های واقعی در پایان سال که طی انبار گردانی این اختلاف خود را نشان می دهد وجود خواهد داشت.

از طرفی هدف مهمتر دسترسی داشتن به موجودی انواع کالا در هر زمان می باشد که با استفاده از رایانه می توان این موجود را برای هر نوع از اقلام موجود در انبارها در تاریخ معین اعلام نمود به عبارت دیگر آگاهی کامل به آنچه در انبارهای یک شرکت سازمان مجموعه فروشی های غیردولتی تعاونی ها کارخانجات اداره ی کل سودآوری از طریق تولید حتی مغازه ای ساده و... موجود است و دانستن اینکه چه میزان کالا و مواد وارد انبار آن دستگاه شده و چه میزان خارج و موجودی انبار کالاهای مختلف و مواد در هر زمان در این واحدها چقدر می باشد یعنی هدف استقرار یک سیستم انبارداری با علم به اینکه کلیه ی مراحل به نحوه ی مطلوب صورت می گیرد در دسترسی داشت به اطلاعات سه گانه ورود خروج مانده ی انواع کالا و مواد از انبار می باشد مدیران سازمان ها در پی آن هستند که با حداقل امکانات حداکثر استفاده را از آن خود سازند موجودی ها یکی از پرهزینه ترین دارای بسیاری از مؤسسات اقتصادی می باشد و تحقیقات نشان داده است که حدود 40% سرمایه گذاری شرکت ها را موجودی های انبار به خود اختصاص داده است. لذا مدیران اجرایی همگی بر این باورند که نگهداری و کنترل موجودی به نحو مطلوب یک ضرورت است مؤسسات از طریق کاهش سطح موجودی ها هزینه های خود را کاهش داده و از طرف دیگر با حفظ موجودی بهینه تأمین نیاز مشتریان و رضایت آن ها را فراهم می نماید. بنابراین مؤسسات باید نیازی و موجودی تعادل ایجاد نمایند و به نحوی که این امر حداقل هزینه انجام می گیرد. این خبر از طریق برقراری یک سیستم مطلوب خرید و مدیریت انبارداری میسر نیست.

یکی از مشکلات مؤسسات اقتصادی عدم وجود مدیران و کارشناسان در این زمینه می باشد. تعدادی از مؤسسات تولیدی که نتوانسته اند سیستم مطلوب انبارداری را برقرار نمایند به موقعیت های چشمگیری در عرصه رقابت دست یافته اند. امروزه با پیشرفت علوم و تکنولوژی امکان تولید انبوه کالا فراهم شده است و این کار برنامه ریزی دقیق جهت استفاده از فرآورده های دیگران را امکان پذیر می سازد.

انبار می تواند در عرضه به موقع محصول، جریان عادی تولید، ثبات قیمت، تعمیر و نگهداری ابزار و تجهیزات نقش مهمی را ایفا نماید. به طوری که نقش آن در تجارت غیر قابل انکار است. ارزش ریالی موجودی های انبار در منابع مختلف متفاوت است و عوامل مختلفی در میزان نگهداری موجودی انبار واحد های صنعتی و تجاری مؤثرند مثل روش تولید، دوره تولید، میزان بکارگیری ماشین آلات. نوع محصول ساخته شده، نوسانات ارزی و قیمت در بازارهای جهانی و بالاخره سیستم های تدارکاتی و سفارشات واحد های تولیدی.
انبار به دلایل متفاوتی برای مؤسسات و مراکز تجاری - صنعتی از اهمیت خاصی برخوردار است که اهم آن ها عبارتند از:

  1. ارزش بالای سرمایه در گردش شرکت که به صورت کالا در انبار نگهداری می شود (بعضی اوقات 60% سرمایه در گردش را شامل می شود).
  2. ارتباط مداوم و تنگاتنگ بخشی از انبار با بخش های تولید، تعمیر و نگهداری سایر بخش ها جهت تأمین احتیاجات و نیازهای آن ها.
  3. ارتباط نزدیک انبار با بخش برنامه ریزی به نحوی که ضربه های حاصله در اثر کمبود محصول یا مواد را خنثی کند، به عبارت دیگر حکم ضربه گیر را در سازمان داشته باشد.

بیشتر بدانید: معرفی و مقایسه 20 نرم افزار انبارداری آنلاین و ویندوزی

سیستم انبارداری و مزایای آن

سیستم مجموعه ای از اجزاء و عناصر است که با هم دارای ارتباط متقابل می باشند و هر سیستم دارای هدف است و غالباً فرآیندی غیر از فرآیند حاصل جمع فرآیندهای اجزاء خود دارد وجود این کلیات اجزاء با ویژگی های خاص خود در امور انبار داری مزایای زیادی را عاید ما می سازد که اهم مزایا عبارتند از:

  1. شناسایی کالاهای موجود در انبار به نحوی آسان تر و دسترس راحت تر به کالاها به خصوص در مؤسسات با حجم موجودی های زیاد و متنوع.
  2. تشکیل فایل های اطلاعاتی دقیق تر در بخش های مختلف و تسریع در امر ارسال آمار و اطلاعات تصمیم گیری های مدیریت.
  3. دادن اطلاعات دقیق و صحیح به سایر بخش های مؤسسه و ارتباط سیستماتیک و منظم اطلاعات میان آن ها.
  4. رفع اشکال ناشی از اتکاء سیستم و موسسه به افراد معین در صورتی که فرد جدیدی مسؤلیت انجام بخشی از فعالیت های سیستم را به عهده گیرد در اسرع وقت از چهارچوب فعالیت و روابط سیستم اطلاع حاصل می نماید.
  5. ایجا اطمینان خاطر در مدیریت و مسئولین بخش ها در صورت وجود سیستم منظم و تصمیم گیری بجا و به موقع متکی بر اطلاعات صحیح و کامل.
  6. ایجاد کنترل دقیق در سیستم از طریق دائمی و ادواری موجودی های انبار و بررسی و رفع مغایرات احتمالی.
  7. کاهش هزینه های سربار ناشی از سهل انگاری در مصرف و حفظ مواد و پیش بینی های غلط به علت نداشتن اطلاعات صحیح و کافی.
  8. ارائه اطلاعات دقیق و درست از موجودی انبار که پایه و اساس سیستم حسابداری صنعتی است.
  9. اطمینان خاطر ناشی از وجود نظم و آگاهی مسئولین از میزان دقیق موجودی ها و کاهش و یا حذف احتمال سوء استفاده توسط متصدیان انبار.
  10. اعمال کنترل دقیق در ارتباط با ازدیاد خارج از حد موجودی ها که ممکن است در اثر تغییر قیمت ها باعث زیان گردد و با کنترل دقیق از اینگونه زیان ها جلوگیری می شود.

اگر سیستمی مناسب را نتوان تدارک دید و به انبارها توجه کافی مبذول نگردد مشکلاتی گریبانگیر سازمان خواهد شد که اهم آن ها عبارتند از:

  1. کمبود فضا: اگر کالاها خوب چیده نشده و محلی متناسب با مقدار و اندازه کالاها قبلاً در نظر گرفته نشده باشد، احتمالاً با کمبود فضا مواجه خواهد شد.
  2. جا به جایی اضافی ناشی از عدم وجود نظم، سبب اتلاف وقت پرسنل انبار و صدمه دیدن کالاها خواهد شد.
  3. تلف شدن وقت پرسنل و تجهیزات و سردرگمی های حین کار و کاهش راندمان کاری مسئول انبار و کارکنان.
  4. وابستگی سازمان به شخصی و اتلاف وقت در مواقع انبارگردانی به علت نامرتب بودن انبارها.
  5. ضایع شدن مواد و محصول به علت عدم توجه به مسائل ایمنی، نحوه استقرار کالا، حمل و نقل آن و نیز مشخصات ویژه کالا که حتی می توان موجب بروز خسارات مادی و جانی برای مؤسسه شود.
بیشتر بدانید: مشاوره امور انبار، انباریار چیست؟

خط مشی های انبارداری

  1. نزدیک بودن انبار به واحد مصرف کننده
  2. تقلیل تعداد و انواع انبارها به صورت بهینه
  3. اطمینان از اینکه کالای مورد نیاز در اختیار واحدهای سازمانی قرار خواهد گرفت.
  4. تعیین مقامات مجاز برای دریافت کالا از انبار و تقلیل تعداد افرادی که باید تقاضای خروج و مصرف کالا را تعیین نمایند.
  5. قیمت گذاری و شماره گذاری انواع کالا.
  6. تعیین روش ساده حسابداری انبارها از نظر مصرف و موجودی انبار.
  7. کنترل عملیات انبارها توسط واحد مرکزی کنترل انبارها.
  8. تنظیم روش های ساده برای انتقال و تحویل اجناس به تناسب احتیاج بین انبارها.
  9. مراقبت در تحویل و تحول کالا و بازرسی فنی و تطبیق با مشخصات مقرر.
  10. محافظت و مراقبت و نگهداری اجناس کالاهای موجود در انبار و جلوگیری از خطرات احتمالی.
    برای انجام وظایف بالا به ترتیب، انباردارها، رئیس انبار و رئیس مخزن و رئیس اداره انبارها و اداره کنترل انبارها انجام وظیفه خواهند کرد.

به کمک نرم افزار انبارداری انبارآنلاین خرید و فروش کالا و انبارداری آن را به بهترین شکل مدیریت کنید. سیستمی که امکان سفارشی سازی برای کسب و کار شما دارد.
درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید