مفاهیم اولیه انبار و نرم افزار انبارداری

  • دوشنبه 08/آبان/1396
مفاهیم اولیه انبار و نرم افزار انبارداری
انبار در حوزه اقتصاد ارزش و اهمیت بالایی دارد زیرا درصد قابل توجهی از دارائی های شرکت ها و سازمان ها در موجودی های انبار انباشته شده است

از طرفی اداره انبارها سخت، پر هزینه و با ریسک بالا است و شرکت ها و سازمان ها درصددند تا بهترین و کم هزینه ترین عمل بهینه ای را معین نمایند و در این راستا از فنون و علم مدیریت انبارها، تکنولوژی و...، بهره ای شایان می برند چرا که زمان و هزینه و دقت از عناصر اصلی تصمیم گیری بشمار می آید.
معمولا در انبارها اتلاف هایی صورت می گیرد و راندمان را کاهش می دهد و باید مدیران انبار نسبت به حذف این اتلاف ها اقداماتی انجام دهند. برخی از این اتلاف ها در محیط انبار عبارتند از :

  • اتلاف ناشی از تولید بیش از حد نیاز
  • اتلاف ناشی از خرید بیش از حد کالا
  • اتلاف ناشی از دوباره کاری یا ضایعات نمودن کالا
  • اتلاف ناشی از حرکت های اضافی در محیط کار
  • اتلاف ناشی از فرآیندهای ناقص
  • اتلاف ناشی از انتظار تامین کالا
  • اتلاف ناشی از نقل و انتقالات
  • اتلاف ناشی از زمان
  • اتلاف ناشی از اختصاص فضای اضافه برای کالا

انبار چیست:

بطورکلی انبار محل و مکانی (تحت کنترل) است، که یک یا چند نوع کالای بازرگانی، صنعتی، مواد اولیه یا فرآورده های مختلف به طور منظم و صحیح طبقه بندی شده و در آن برای مدتی نگهداری می شود.

تعریف کالا:

هرگونه ملزومات، قطعات یدکی ماشین آلات، ماشین آلات تولید، مواد اولیه، قطعات نیمه ساخته، محصول نهایی، ابزار تولید و ساخت، اقلام مصرفی غیر مستقیم تولید و ساخت، تجهیزات رایانه ای، ملزومات اداری، کالای تجاری که برای تولید یا پشتیبانی تولید یا فروش یا انجام خدمات استفاده می شود و تحت کنترل انبار می باشد، کالا نامیده می شود.

انبارداری و انبارش کالا (Warehousing and Storage):

انبارداری عبارت است از دریافت مواد و اقلام، تخلیه، بارگیری و نگهداری صحیح کالاهای مورد نیاز افراد، شرکت و سازمان در مکان هایی با شرایط مناسب و تحویل به موقع آن ها به مصرف کننده با رعایت مقررات و دستورالعمل های سازمان به نحوه ی که با اعمال کنترل دقیق از میزان موجودی کالا در انبار و مقدار مصرف آن و نیز از انباشته شدن بیش از حد موجودی ها جلوگیری می کند، اطلاق می شود. به بیان خلاصه انبارداری شامل سیستم های قرار گرفتن جنس در انبار و ایجاد روش ها و اعمال مدیریت کنترل موثر از زمان ورود تا لحظه تحویل است که متضمن سهولت در تحویل دادن (صدور) و تحویل گرفتن (ورود) باشد.

انبار و نرم افزار انبارداری

انواع انبار براساس نوع انبارش:

انبار مواد اولیه: کلیه مواد اولیه مندرج در لیست مواد اولیه (BOM) که جهت تولید محصول استفاده می گردد در این انبار ذخیره می شود.
انبار محصول نهایی: کلیه محصولات تولید شده آماده عرضه به مشتری و بازار در انبار محصول نهایی دسته بندی می شود.
انبار ضایعات: محل قرار گیری ضایعات بدون بازگشت تولید، جهت بازیافت یا فروش نگهداری می شود.
انبار قطعات و ملزومات: کلیه ابزارآلات تولید و ساخت، قطعات یدکی ماشین آلات، اقلام مصرفی غیر مستقیم تولید، تجهیزات رایانه ای و اداری، لوازم خدماتی، محوطه سازی، بهداشتی و رفاهی، کالاهای تجاری در این انبار ذخیره می گردد.
انبار نیمه ساخته: مکانی جهت نگهداری قطعات حین تولید، قطعاتی که از شکل مواد اولیه خارج شده و یک یا چند مرحله تولید یا مونتاژ روی آن انجام گرفته باشد ولی هنوز به محصول کامل در نیامده باشند.
انبار کالای امانی: کالایی در این انبار نگهداری می شود که به صورت امانت در اختیار شرکت و یا سازمان باشد و در آینده به امانت دهنده عودت داده می شود.

انواع سند های اصلی انبار:

در زیر به شرح چند نمونه از اسناد مهم انبار پرداخته شده است.

رسید موقت انبار:

فرمی است موقت و ارزش آن تا صدور رسید قطعی انبار است و زمانی از آن استفاده می شود که نیاز به انجام پروسه هایی برای امکان صدور رسید قطعی لازم باشد، عموماً رسید موقت انبار جهت کنترل اقلام از نظر مقداری و کیفی قبل از رسید دائم صادر می شود، این فرم از نظر حسابداری مبنای عملیات نمی باشد.
هرگاه کالایی وارد انبار می شود ابتدا رسید موقت شده بعد از انجام کنترل های لازم رسید قطعی و دائم صادر می شود.

رسید انبار:

از مهم ترین اسناد رایج انبار است و به آن رسید دائم هم می گویند، انباردار به محض این که کالایی تحویل گرفت، اقدام به تکمیل و صدور رسید انبار بعد از رسید موقت و کنترل های لازم می نماید. این رسید به منزله تایید نهایی تحویل کالا تلقی می شود و مبنای عمل است.

بیشتر بدانید: اهمیت نرم افزار سفارشی انبارداری و فروش

برگ درخواست کالا از انبار:

برای این که هر واحدی اعم از واحدهای تولیدی و غیر تولیدی اجناس مورد نیاز خود را از انبار دریافت کند، بوسیله ی تکمیل فرم درخواست کالا تقاضای خود را به اطلاع انبار می رساند، فرم درخواست کالا از انبار تکمیل و به امضای واحد متقاضی رسیده و توسط مدیر مربوطه تائید و برای تحویل گرفتن اجناس مورد نیاز به انبار مربوطه مراجعه می شود.
انبادار بر حسب موجودی و مشخصات اجناس یا کالای مورد تقاضا و صحت برگ درخواست کالا از انبار چنانچه اجناس یا کالای مورد تقاضا موجود باشد اقدام به تحویل کالای درخواستی متقاضی و صدور سند حواله انبار می نماید، در غیر اینصورت در صورت نداشتن موجودی اقدام به تهیه و تنظیم فرم درخواست خرید کالا و ارجاع آن به واحد تدارکات و خرید می نماید.

حواله انبار:

از مهم ترین اسناد رایج دیگر انبار، حواله انبار است. انباردار بعد از دریافت فرم درخواست کالا از انبار و تحویل هر گونه کالا از انبار به واحدهای متقاضی یا خریداران و خروج کالا از انبار اقدام به صدور سند حواله نموده و این سند به منزله تایید نهایی خروج کالا از انبار می باشد و در اسناد حسابداری سند می گردد.

برگ سفارش خرید:

برگ سفارش خرید فرمی است که توسط انبار در صورت کسری موجود کالاها و با در نظر گرفتن سیستم کنترل موجودی صادر و با استفاده از آن واحد بازرگانی و خرید قادر است اقلام را به استناد آن خریداری و کالای مورد نیاز را تامین نماید.

مقاله : اصول 5 گانه خرید خوب و اقتصادی

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید