رعایت اصول بهداشتی در محیط انبار

  • دوشنبه 05/اسفند/1398
رعایت اصول بهداشتی در محیط انبار
انبار ها در صنایع، کارخانجات و فروشگاه های بزرگ مملو از انواع قطعات، تجهیزات و یا مواد غذایی، دارویی و .. هستند.

رفت و آمد افراد و البته جابجایی این مواد به داخل و خارج انبار معمولا موجب ایجاد آلودگی هایی در سطح می شود. بنابراین نظافت و شستشوی انبار جهت از بین بردن گرد و خاک، مواد دور ریختنی و پاکسازی سطح امری مهم می باشد. روش های دستی و همچنین دستگاه نظافتی همچون سوییپر، اسکرابر و جاروهای صنعتی جهت پاکسازی و شست و شوی سطح در این محیط ها مورد استفاده قرار می گیرند.

یکی از مهم ترین جنبه های نگهداری از انبار کالا ها و محصولات، نظافت روزانه سطوح کف می باشد. وسیع و باز بودن این محیط ها و انتقال روزانه کالا به آن، موجب شده تا سطوح کف به سرعت آلوده شوند. بنابراین نظافت دقیق و منظم روزانه از امور مرتبط با انبار ها به حساب می آید. پر زحمت بودن عملیات نظافت و لزوم تکرار روزانه آن سبب شده تا ابزار های نظافت دستی کارایی لازم را نداشته باشند. در نتیجه امروزه دستگاه های نظافت صنعتی اسکرابر و سوییپر با ساختار مقاوم و عملکرد عالی، نظافت انبار ها را بر عهده گرفته اند.

مزایای نظافت انبار

انبار ها وسعت زیادی داشته و هر روزه کالاها و محصولاتی به آن ها ورود و خروج می شود. نظافت کامل و صحیح این محیط ها، در درجه اول باعث حفظ تمیزی سطح شده و شرایط سالم و بهداشتی را برای کارکنان، تحویل دهنده و تحویل گیرنده فراهم می نماید. همچنین از انتقال ویروس هایی مانند سارس (SARS) و کرونا (Corona) جلوگیری خواهد شد. افزایش طول عمر کفپوش و ماندگاری آن، از مزایای دیگر نظافت منظم انبار ها می باشد.

انبار آلوده علاوه بر اینکه جهت فعالیت افراد خطرناک می باشد، از یک مکان ایده آل جهت دستیابی به حداکثر بازدهی کاری به دور است. وجود زباله ها در راهرو ها و مسیر های انبار، اجازه فعالیت روان و بدون مشکل را به کارگران نمی دهد. بعلاوه آشفتگی و پریشانی افراد در چنین محیطی رخ می دهد. اما برعکس، محیطی نظافت شده و تمیز موجب تمرکز بیشتر کارگران و بازدهی بیشتر آن ها می شود. همچنین هوای تازه و پاک در یک محیط نظافت شده مناسب افراد بوده و سلامت آن ها را تضمین می نماید.

باید توجه داشت محیط اداری انبار نیز نیاز به نظافت و ضد عفونی شدن دارند چرا که ممکن است برای استفاده از سیستم انبارداری دو یا چند فرد با یک سیستم کامپیوتری کار کنند و سرعت انتقال ویروس افزایش یابد. البته نرم افزارهای انبارداری آنلاین مانند: انبار آنلاین که قابلیت بهره بری در گوشی تلفن همراه دارند این خطر را کاهش می دهند.

نظافت انبار با تجهیزات نظافتی

نظافت انبار با تجهیزات نظافتی

اولین اقدام برای آغاز نمودن فرآیند نظافت انبار، تهیه یک چک لیست و انتخاب تجهیزات نظافتی مناسب می باشد. مسئول کارخانه، نباید بدون در اختیار گذاشتن تجهیزات مناسب برای نیروی خدماتی، انتظار تمیزی کامل محیط را داشته باشد. جاروبرقی صنعتی، سوییپر، مکنده و اسکرابر تجهیزاتی هستند که برای نظافت انبار بکار می آیند.

مکنده صنعتی

امروزه پیشرفت صنایع و کارخانه ها با آلودگی محیطی رو به افزایش همراه است که بهره گیری از وسیله ای مانند مکنده صنعتی در این مکان ها برای حفظ سلامت کارکنان حاضر در محیط و خطرات پیشروی آن ها و جلوگیری از پخش ضایعات ریز، بسته به میزان و نوع آلودگی در صنایع صنعتی و نیمه صنعتی ضروری می باشد. چرا که این گرد و غبار و ذرات ریز با حجم بسیار زیاد به صورت متراکم و حجیم به آسیب سیستم تنفسی منجر می شود.

شاید برای شما مفید باشد: نحوه صحیح بلند کردن اجسام ویژه انبارداران

کاربرد مکنده صنعتی در کارخانه های سیمان

مکنده صنعتی به طور معمول در کارخانه های سیمان مقدار زیادی از مواد اولیه و محصولات سالانه در محیط پراکنده و به هدر می رود که این مسئله باعث به بار آمدن خسارات جبران ناپذیر مالی می شود. به همین منظور برای مبارزه با این دست مشکلات و بهبود روند نظافت در این مکان ها و جلوگیری از ایجاد خطرات و بیماری برای افراد شاغل در محل و کاهش خطرات زیست محیطی و بالا بردن کیفیت نظافت، نیاز به استفاده از یک مکنده صنعتی احساس می شود که روشی مناسب برای تحقق این اهداف محسوب می باشد. مکنده در صنایع و کارخانه های سیمان برای نظافت خط تولید، محوطه و انبارها، انتقال و گردآوری مواد استفاده شده و برای بازگشت آن ها به چرخه تولید مورد کاربرد قرار می گیرد.

کاربرد مکنده صنعتی در صنایع غذایی

مکنده صنعتی در محیط صنایع غذایی به دلیل تولید مواد پودری مانند شکر و آرد، تجمع گرد و غبار که هنگام تولید مواد در محیط پخش می شوند خطرآفرین می باشد و تنها یک جرقه باعث انفجار و نیز حساسیت های بهداشتی و ضد آلودگی و باکتریایی محصولات می شود. مکنده به عنوان یک وسیله خدماتی کاربردی، برای صرفه جویی هزینه های افراد به کار می رود و نیاز به کارگر خدماتی را به حداقل می رساند. نظافت محیط و جمع آوری مواد و ضایعات با توجه به حساسیت های بهداشتی در از میان بردن مشکلات و ایمنی در محیط کار استفاده می گردد.

کاربرد مکنده صنعتی در صنایع داروسازی

مکنده صنعتی در محیط هایی که تولید، بسته بندی و انبارداری دارو انجام می شود، آلودگی و گرد و غبار بسیار زیادی وجود دارد، در صورتی که این مشکل مرتفع نشود منجر به تولید محصولی بی کیفیت و بی اثر برای بیماران نیازمند می شود و پس برای ایجاد ایمنی و بهداشت کارکنان و تولید محصولات با کیفیت، نیاز به مکنده وجود دارد که استفاده از آن در جمع آوری می تواند به پاکسازی خط تولید از مواد پودری و مواد سمی و اشتعال زا کمک شایان توجهی را ایفا کند.

کاربرد مکنده در صنایع فولاد

مکنده صنعتی جز عمده و لاینفک در صنایع فولادی، سنگ آهن محسوب می شود، پودر سنگ آهن از مواد پودری محسوب می شود که بر روی سطوح باقی می ماند این مکنده صنعتی با استفاده از پمپ مکش می تواند مواد پودری را دوباره به چرخه تولید بازگرداند.

کاربرد مکنده در صنایع آلمینیوم

مکنده صنعتی از پرکاربردترین صنایع آلمینیوم محسوب می شود که در آن فلز به روش های مختلف تغییر می کند و شرایط آن کاملاً متفاوت است و قطعات بزرگ به دلیل این که مملو از گرد و غبار آلمینیوم اشتعال زا هستند، اکسید آن ها مانع از پخش اکسیژن و وقوع واکنش شیمیایی می گردد و می تواند خطرساز باشد. از این روی استفاده از مکنده در این صنعت راهکاری کارآمد به شمار می رود.

جاروبرقی

بخش هایی از انبار مانند قفسه ها نیازمند نظافت حداقل ماهانه هستند. این کار به منظور گردگیری و با هدف جلوگیری از آسیب دیدن بسته بندی های انجام می گیرد. جاروبرقی صنعتی، با قدرت مکش و سیستم فیلتراسیون بالا، ابزاری ایده آل برای نظافت چنین سطوحی می باشد. جمع آوری مایعات و گرد و غبار کف انبار از دیگر کاربرد های دستگاه های جاروبرقی در انبار ها به حساب می آید. بسته به حجم کار، وسعت محیط و نوع آلودگی، مدل های مختلف این دستگاه ها بکار می آیند.

بیشتر بدانید: 7 اقدام جهت پیشگیری و ضدعفونی انبار

سوییپر

وسعت سالن های انبار ها باعث شده تا روش سنتی نظافت پاسخگو نباشد و زمان زیادی از افراد بگیرد. اما دستگاه نظافتی سوییپر بدون دخالت دست و با کیفیت عالی، قادر است آلودگی های سطوح کف را با مدت زمان بسیار کم تر جمع آوری نماید. سوییپر ها اغلب دارای دو برس نظافتی هستند که با چرخش در خلاف جهت یکدیگر، آلودگی ها را به سمت برس مرکزی هدایت می کنند. برس مرکزی نیز وظیفه پرتاب زباله و خاک را به داخل مخزن بر عهده دارد. مدل های خودرویی این دستگاه، با سهولت کاربری بسیار خوب، امر نظافت انبار را تسهیل می بخشند. سرعت بالای انجام عملیات و کاهش نیاز به نیروی خدماتی از مزایای بکارگیری سویپر در نظافت انبار می باشد.

اسکرابر آنتی باکتریال

شستشوی سطح کف از دیگر امور نظافتی مرتبط با انبار ها می باشد. این مرحله اغلب برای کفپوش های نه چندان آلوده یا نظافت شده با جاروبرقی یا سوییپر بکار گرفته می شود. دستگاه مکانیزه شست و شو دارای کاربردی های متفاوت به منظور بهبود عملیات نظافتی و بالا بردن کیفیت و تسریع در عملکرد بهداشتی تعبیه شده و ضرورت دارد از استانداردهای بهداشتی برای انجام عملیات پاکسازی در مراکز درمانی، بیمارستانی و انبارها بهره گیری می شود، ساختار این دستگاه از رشد و نفوذ باکتری ها در شکاف و گوشه مخازن دستگاه ممانعت می کند و آزمایش هایی مرتبط با این دستگاه نشان می دهد که در طول سه روز اسکرابر می تواند 99/9 باکتری ها را از میان برد.

تی آنتی باکتریال

تی آنتی باکتریال

این ابزار نظافت کاربردی را به منظور شست و شو و تی کشی در شرکت ها، مراکز بیمارستانی و... به کار می برند و با بهره گیری از آن می توان به نتیجه مناسب رسید زیرا ساختار آن از مواد ویژه آنتی باکتریال تشکیل شده و این فرمول و مواد تشکیل دهنده و ساختار آن، روند تکثیر عوامل بیماری زا و میکروارگانیسم را به طرز خارق العاده ای کاهش می دهد و سطوح را ضدعفونی می کند که ترکیبی است از پد، نگهدارنده پد و دسته تی که به سهولت این بخش ها از یکدیگر مجزا می شود.

دستمال آنتی باکتریال

دستمال آنتی باکتریال

حساسیت های بهداشتی در محیط های انبار غذایی، انبار بهداشتی، مراکز درمانی و بهداشتی برای نظافت هر چه بهتر و حذف آلاینده ها از روی کلیه سطوح هموار یا ناهموار بسیار پر اهمیت است.

ماده شوینده آنتی باکتریال desinet

این ماده شوینده مناسب برای ضدعفونی سطوح گوناگون ساخته شده است و انواع قارچ ها، میکروب و باکتری و.. از پای درمی آورد.

ماده شوینده آنتی باکتریال

بهداشت فردی

رعایت بهداشت شخصی در محل کار بسیار مهم است. برخی افراد بدون توجه به این مسئله، سر کار حاضر می شوند و این کار منجر به اذیت سایر همکاران و در نتیجه دوری کردن از آن فرد می گردد. سلامت با افزایش بهره وری در کار نیز رابطه مستقیم دارد. بخش عمده این مسئله به بهداشت فرد بر می گردد.

13 نکته در بهداشت فردی

  1. در محیط کار، در هنگام بیماری فاصله خود را با همکاران دیگر حفظ کنید. خیلی از بیماری های مسری مثل سرماخوردگی، در محیط های شلوغ که فاصله افراد با یکدیگر کم است، منتقل می شوند.
  2. اگر زخمی در بدن (مثل بریدگی انگشت) دارید، قبل از ورود به انبار، آن را با باند استریل بپوشانید تا عفونت نکند.
  3. اگر با خودتان غذا به محل کار می برید، حتما در پوش داشته باشد. هرگز مواد غذایی را که زود فاسد می شوند، به عنوان وعده غذایی به محل کار خود نبرید.
  4. هر چند وقت یک بار موهای خود را کوتاه کنید تا ظاهری مرتب داشته باشید. همچنین موهای خود را با شستن به موقع، تمیز نگه دارید (در آقایان).
  5. با مراجعه به دندانپزشک می توانید از مشکلات احتمالی دهان و دندان خود مطلع شوید و از مشکلاتی مثل بوی بد دهان، که در محل کار همکارانتان را آزار می دهد، جلوگیری کنید. می توانید در محل کار بعد از خوردن ناهار، از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.
  6. هر شب قبل از خواب و یا پیش از رفتن به محل کار حمام کنید. حمام کردن نه تنها پوست را تمیز می کند، بلکه سبب می شود تا شاداب تر و سر حال تر به نظر برسید و بوی نامطبوع عرق را از شما دور می کند.
  7. اگر فردی هستید که زیاد عرق می کنید، یا کارهای بدنی زیادی در طول روز انجام می دهید، حتما پس از استحمام، از مواد ضد تعریق مثل مام، برای زیر بغل خود استفاده کنید تا کمتر با بوی نامطبوع عرق خود، دیگران را اذیت کنید.
  8. دست های خود را تمیز نگه دارید و مرتب آنها را بشویید. در محل کار خود حتما دستمال کاغذی قرار دهید. همراه داشتن دستمال کاغذی، در مواقعی که بیماری عفونی تنفسی (مثل سرماخوردگی یا بیماری های ویروسی) دارید، از سرایت بیماری به سایر همکاران جلوگیری می کند.
  9. ناخن های خود را همواره کوتاه و تمیز نگه دارید، مخصوصا اگر در بخش خدمات دهی مواد غذایی کار می کنید. با کوتاه نگه داشتن ناخن ها، از انتقال میکروب های دست و ناخن به مواد غذایی، جلوگیری می کنید.
  10. دو بار در روز مسواک بزنید (حداقل یک بار در محیط کار ) و یک بار در روز نخ دندان بکشید. اگر ذرات غذا، بین دندان ها باقی بماند، باکتری ها، بوی بدی را در دهان تولید می کنند که موجب آزار همکاران در محیط کار می شود.
  11. اگر زیاد عرق می کنید و بوی عرق تندی دارید، از مصرف زیاد غذاهای ادویه دار و تند خودداری کنید.

شستن دست ها

در محیط کار، در موارد زیر دست های خود را با آب و صابون بشویید:

  • بعد از دستشویی
  • بعد از اینکه با فردی که سرما خورده و عطسه و سرفه می کرده، دست داده اید
  • بعد از دست زدن به پول و وسایل پرکاربرد مثل صفحه کلید کامپیوتر و دستگیره در، قفسه انبار، دکمه ی آسانسور و ….

در نهایت رعایت بهداشت فردی و محیطی مربوط با زمان های بحران و یا زمان هایی که بیماری واگیرداری شیوع پیدا می کند نیست و امیدواریم کارفرمایان عزیز و کارمندان به این نکات توجه داشته باشند و اگر تجربه ای در این زمینه دارند با ما به اشتراک بگذارند.

منبع: ebrahim.co
درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید