آشنایی با لیفتراک هایی که در انبارداری استفاده می شوند

  • چهارشنبه 01/آبان/1398
آشنایی با لیفتراک هایی که در انبارداری استفاده می شوند
لیفتراک از ماشین های مخصوص برای جا به جایی وسایل سنگین است.

لیفتراک چیست؟

با توجه به پیشرفت تکنولوژی صنعتی، برای پیش برد بهتر کارها و جا به جایی وسایل سنگین این نیاز را برای افراد ایجاد می کند که به دنبال ابزار و وسایلی باشند که این کار را برایشان آسانتر و بازدهی کارشان را بیشتر کند. یکی از وسایل پر کاربرد برای جا به جایی وسایل سنگین در انبارداری استفاده از لیفتراک است. لیفتراک وسیله ای است که دو شاخک در جلوی خود دارد و از آن برای بالا و پایین بردن وسایل و همچنین جا به جایی آن ها استفاده می شود.
این ماشین دارای یک دکل، شاخک و الحاقیات است که با توجه به نوع فعالیت آن ها در انبار کردن بار، حمل و نقل و جا به جایی طراحی و ساخته می شود. بار مجازی که هر لیفتراک می تواند جا به جا کند توسط کارخانه بر روی آن درج می شود.
لیفتراک ها در انواع مختلف به بازار عرضه می شوند. همانند دیگر محصولات صنعتی، کار به لیفتراک هم از استانداردهای بین المللی تبعیت می کند. لیفتراک دستی، برقی، دیزلی و دوگانه سوز از انواع رایج لیفتراک در صنعت هستند. در خرید یک لیفتراک مناسب باید به عوامل متعددی توجه داشت. قیمت کالا، کارایی و ایمنی لیفتراک، کارخانه سازنده و خدمات گارانتی یا همان پشتیبانی محصول پس از خرید، در هنگام سفارش لیفتراک باید به دقت بررسی شود.
اجزای اصلی دستگاه لیفتراک عبارتست از: بدنه لیفتراک، اتاق راننده، محافظ سقف، دکل، تکیه گاه شاخک ها، نگهدارنده بار، شاخک ها، چرخ ها، وزنه تعادل، تجهیزات هشداردهنده ایمنی، سیستم ترمز و سیستم هیدرولیک سیلندر.

آشنایی با لیفتراک

لیفتراک بدون خطر واژگونی بار، می تواند مقادیر زیادی بار را حمل کند. همچنین می تواند کالا را تا ارتفاع مشخصی بالا و پایین بیاورد. برخی لیفتراک ها ویژه عبور در مناطق ناهموار طراحی شده اند. در برخی کارخانه ها، بخش های ناهموار وجود دارد که کالاها باید از آن نقطه منتقل شوند؛ در این جاست که از لیفتراک های مخصوص مناطق ناهموار استفاده می شود.
مهمترین ویژگی که یک لیفتراک صنعتی باید داشته باشد این است که باید حتماً دارای فرمان حرکت چرخ باشد. فرمان لیفتراک، قابلیت جهت دهی در گوشه های تنگ را افزایش می دهد.
برای حرکت دادن یک لیفتراک صنعتی، تخصص خاصی لازم است. راننده لیفتراک باید دوره های رانندگی با دستگاه صنعتی لیفتراک را بگذراند و گواهینامه مخصوص دریافت کند. قبل از استفاده از لیفتراک باید تمام اصول فنی دستگاه چک شود؛ پس از سوار شدن راننده، کمربند ایمنی بسته شود و همواره به استانداردهای حمل بار دقت و توجه شود.
مشخصات اصلی هر دستگاه روی پلاک لیفتراک ثبت شده است. در مناطق صنعتی بهتر است تابلوی محل عبور لیفتراک نصب شود تا از بروز خطر تصادف جلوگیری گردد.

لیفتراک های دیزلی هم پرسروصدا هستند و هم آلودگی محیط زیست را به همراه دارند. در مقابل، لیفتراک های برقی این عیب را ندارند؛ اما اشکال بزرگ لیفتراک برقی این است که در صنایع بزرگ که در فضاهای گسترده و باز باید کالاها حمل شوند، قابل استفاده نیست؛ زیرا تأمین برق دستگاه در این حالت مشکل است.

شاید برای شما مفید باشد: اهمیت ایمنی در انبار

بررسی عوامل مهم در خرید لیفتراک

یکی از عواملی که پیشنهادهای خرید لیفتراک را بر آن اساس، رتبه بندی می کنند، رضایت مندی مشتریان از خرید محصولات یک برند خاص است. با نگاهی بر آمارهای جهانی در خصوص خرید و فروش لیفتراک می توان متوجه شد که برند هایی که از محبوبیت بالاتری برخوردار باشند، میزان فروش بیشتری دارند. توجه به امور مصرف کنندگان، رفع نیازهای آنها و مرتفع کردن مشکلات بخش حمل و نقل از طریق خرید لیفتراک های مناسب امکان پذیر است.

آشنایی با لیفتراک

مفاهیم کلیدی در خرید لیفتراک

  • بهره وری و عملکرد دستگاه
  • سرعت حرکت لیفتراک
  • میزان مصرف انرژی
  • میزان تولید حرارت یا گرما
  • قابلیت بارگیری و ظرفیت حمل بار
  • طراحی کابین مجهز برای راننده
  • طراحی مطابق با اصول ارگونومی
  • هزینه های بخش تعمیرات و نگهداری
  • نمودارهای بخش انرژی و نیرو
  • طراحی موتور لیفتراک
  • وضعیت حرکت لیفتراک در محیط های مختلف
  • طراحی لیفتراک هیدرولیک
  • توجه به اجزای برقی لیفتراک
  • تایرها و لاستیک های لیفتراک
  • دقت به مفاهیم ایمنی هشدار دهنده

نکات مهم در خرید لیفتراک

هنگامی که می خواهید برای خرید لیفتراک اقدام کنید، دقت داشته باشید که دستگاه های مختلف با ظرفیت بارگیری متفاوت از انواع برندهای معتبر جهانی در بازار وجود دارند. باید نوعی از لیفتراک را خریداری کنید که مطابق با نیاز شما طراحی شده است؛ در این صورت، بهره وری بارگیری خود را افزایش می دهید و در هزینه های خود صرفه جویی می کنید.

آشنایی با لیفتراک

اصلی ترین نکات مهم در خرید لیفتراک را به صورت زیر معرفی می کنیم:

  • در دسترس بودن خدمات فروش و پس از فروش لیفتراک
  • محبوبیت لیفتراک در میان مشتریان - بررسی میزان فروش یک برند خاص
  • موقعیت کارخانه تولید لیفتراک
  • خدمات تامین قطعات جانبی و سرویس لیفتراک
  • خدمات گارانتی
  • توجه به تاریخچه لیفتراک
  • قیمت خرید لیفتراک
  • خدمات متنوع خرید برای مشتریان
  • گواهینامه ها و استانداردهای تولید لیفتراک
  • پشتیبانی از مشتریان
  • توجه به ظرفیت بارگیری لیفتراک
  • انواع سوخت
  • ارتفاع بالابری
  • تایرها
  • طراحی ارگونومیک​​
شاید برای شما مفید باشد: پالت چیست؟ و چه کاربردی در انبارداری دارد؟

تفاوت انواع لیفتراک ها

1- شناسایی لیفتراک های ساده یا جک ها

جک پالت های دستی

این نوع یکی از ساده ترین نوع های لیفتراک می باشد که در بعضی مواقع حتی آن را جزء گروه لیفتراک نمی دانند و یکی از شایع ترین شیوه ها در جابه جایی دستی پالت و بار می باشد. جک پالت در واقع فقط برای جابه جایی به شما کمک می کند و اگر نیاز به ارتفاع دادن به بار هستید باید از نوع های دیگر استفاده کنید.

جک پالت های موتوری

جک پالت های موتوری یا برقی با استفاده از نیروی باتری موجود بر روی آن کار می کنند و به کار شما سرعت می بخشند چون دیگر نیازی نیست به صورت دستی این کار را انجام دهید و حالت های مختلفی دارد، در بعضی مواقع اپراتور به صورت پیاده با آن کار می کند،گاهی به صورت ایستاده و سوار بر محل اپراتور و حتی گاهی محلی برای نشستن دارد که با فرمان می توانید عمل جابه جایی را به راحتی با جک پالت برقی بعد از آموزش لازم انجام دهید.

آشنایی با لیفتراک در انبارداری

استکرها

استکرها به عنوان لیفتراک های پیاده رو شناخته می شود که دارای شاخک است و به بار شما ارتفاع می دهد که در انواع ظرفیت و ارتفاع های مختلف موجود می باشد. در نوع استکر دستی و استکر نیمه برقی اپراتور به صورت پیاده با دستگاه کار می کند اما در نوع استکر برقی جایگاهی برای اپراتور در نظر گرفته شده است که بر روی آن ایستاده قرار بگیرد و داخل سالن حرکت کند، معمولا در انبارهای کوچک، برای بارگیری از کامیون، وانت و... می توانید از این نوع استفاده کنید

2- شناسایی لیفتراک های دارای وزنه تعادل

لیفتراک های وزنه تعادل معروف ترین و متداول ترین نوع در بین لیفتراک ها می باشد که اپراتور در دستگاه می نشیند و در پشت لیفتراک وزنه تعادلی برای برقراری تعادل دستگاه قرار دارد و با چنگال ها در جلو دستگاه اپراتور می تواند بار را جابه جا کند.

بیشتر بدانید: شرایط اخذ گواهینامه لیفتراک

انواع لیفتراک های وزنه تعادل

لیفتراک های وزنه تعادل با سوخت های مختلفی می تواند تغذیه شود از قبیل گازوئیل، بنزین، گاز مایع، نیروی برق و... که هر کدام مزایا و معایب خود را دارد. برای مثال لیفتراک دیزلی، لیفتراک بنزینی-گازی سریع تر از لیفتراک برقی می باشند و ظرفیت های بالاتری را جابه جا می کنند. اما به دلیل موارد بهداشتی لیفتراک های سوختی مثل دیزل و دوگانه به دلیل گازهای تولیدی نمی توانند در فضاهای کوچک و بهداشتی کار کنند.

لیفتراک های این دسته در دو نوع چهار چرخ و سه چرخ می باشد که در سه چرخ، دو چرخ در جلو و یک چرخ در عقب برای مانور پذیری بیشتر موجود می باشد و بیشتر استفاده از لیفتراک چهار چرخ متداول می باشد.

لیفتراک در انبارداری

3- شناسایی لیفتراک های انبارداری

ریچتراک

ریچتراک نوع دیگری از لیفتراک است که باید آن را بشناسید. این جا این سوال پیش می آید که ریچتراک چیست؟ و تفاوت ریچتراک و لیفتراک دسته قبلی در چه مواردی می باشد.
در واقع برای کار در داخل انبار و یا بیرون با سطوح صاف طراحی شده است. این نوع لیفتراک به ارتفاع بالایی از قفسه ها (تا 12 متر و گاهی بیش تر) می تواند دسترسی داشته باشد که نامش هم به این دلیل گذاشته شده است و ارتفاع دستگاه به سازنده لیفتراک بستگی دارد. ظرفیت این نوع بین 1 تا 2/5 تن می باشد و ریچتراک بالاتر از این ظرفیت خیلی کمیاب می باشد و این به دلیل فضای باری محدود است چون لیفتراک های قوی تر باید بزرگ تر باشند و در این صورت در راهروهای باریک نمی توان از آن ها بهره برد. محل رانندگی اپراتور به صورتی است که باید از کنار دستگاه بنشیند و به راحتی بدون نیاز به چرخش دستگاه تمرکز بالایی بر جلو و عقب دستگاه دارد.

لیفتراک دیزل چیست؟

لیفتراک دیزلی نوعی لیفتراک می باشد که ویژگی های خاص خود را دارد. به طور کلی، لیفتراک ماشینی دارای ملحقاتی همچون دکل و شاخک می باشد. این ماشین برای حمل بار و انبارسازی بارها به کار می رود. سوخت این ماشین به محل مورد استفاده آن بستگی دارد که معمولا برقی، فسیلی و یا گازی است.
لیفتراک دیزلی در فعالیت هایی که زمان و سرعت اهمیت دارد، کاربرد فراوانی دارد. به این دلیل که این نوع لیفتراک سرعت بالایی دارد. لیفتراک دیزل در فضاهای باز به کررات مورد استفاده قرار می گیرد. انواع مختلفی از این نوع لیفتراک در وزن های 1.5، 2، 2.5 و 3 تن وجود دارد. فضای داخلی این ماشین به شکلی طراحی شده که کاربری بالایی دارد. در لیفتراک دیزل، اتاقک کاربر بزرگ است و کارایی دستگاه و بالا است. سهولت کارکرد مزیت دیگر این نوع از لیفتراک می باشد.
لیفتراک های دیزلی برای حمل بار تا اوزان بسیار بالا مناسب هستند و قابلیت استفاده در انواع شرایط محیطی را داشته و مقاومت بالایی دارند. لیفتراک دیزل، رایج ترین نوع لیفتراک است که در صنعت مورد کاربرد بیشتر افراد قرار می گیرد. موتور دیزلی این لیفتراک ها نسبت به نوع لیفتراک بنزینی، قدرت بیشتری دارند؛ زیرا ساختار و نوع احتراق درون موتور در این دو نوع لیفتراک با هم متفاوت است. لیفتراک دیزلی می تواند بارهای سنگین را جابه جا کرده و آن ها را تا ارتفاع بیشتری بلند کند.

انواع لیفتراک

لیفتراک های دیزلی در انواع 1.5 تا 5 تنی در بازار موجود است. مطابق با نیاز مشتری، کارخانه تولید کننده می تواند لیفتراک دیزلی تا 7 تن را هم تولید نماید. اجزای تشکیل دهنده این نوع لیفتراک ها مانند بقیه لیفتراک هاست؛ با این تفاوت که طراحی دکل لیفتراک به گونه ای است که بتواند بار را تا ارتفاع بیشتری (تا حدود 6 متر) بالا ببرد. کاربرد معمول لیفتراک دیزل، همان جابه جایی و بارگیری کالا است. در برخی کارخانه ها، برای انتقال وسایل نقلیه نیز استفاده می شود.
برخی از این لیفتراک ها مجهز به سیستم هشدار هستند. این سیستم موقعی که دستگاه نیاز به تعمیرات لیفتراک دیزلی یا بازرسی خاصی داشته باشد، فعال می شود. این مزیت باعث می شود که هزینه های تعمیرات و نگهداری لیفتراک ها کاهش یابد. راندمان سوخت برای لیفتراک دیزلی، معمولاً 3 لیتر در ساعت است. همین امر باعث شده که هم در هزینه های جانبی صرفه جویی شود و هم بالاترین سطح بهره وری از دستگاه حاصل آید.

کاربردهای لیفتراک دیزلی:

  • لجستیک و توزیع کالا
  • حمل و نقل کالا در انبارهای وسیع
  • کاربرد در صنایع ساخت و ساز
  • حمل ظروف حاوی مواد شیمیایی صنعتی
  • مزایای لیفتراک دیزلی
  • سهولت رانندگی و کنترل دستگاه
  • کاهش هزینه ها
  • امنیت بالا
  • افزایش راندمان کار
  • کاهش مصرف سوخت (مصرف بهینه انرژی)
  • سیستم پایدار حمل بار
  • مجهز به سیستم خنک کننده موتور (از گرم شدن بیش از حد موتورجلوگیری می کند)
  • نیاز به تعمیرات و نگهداری به صورت دوره ای
  • سیستم ترمز پیشرفته مجهز به روغن (موجب افزایش دوام و طول عمر لاستیک ها می شود)

در صورتی که لیفتراک دیزل نیاز به تعمیر لیفتراک دیزل داشته باشد، سرویس دهی این نوع دستگاه به سهولت انجام می شود. تمام اتصالات لیفتراک دیزل ساده هستند و کار با آن ها راحت است. موتور این لیفتراک ها طوری طراحی شده که علاوه بر افزایش راندمان کار، در دور موتور پایین، گشتاوری بالا دارند. این لیفتراک ها برای کاربردهای گسترده در شرایط آب و هوایی مختلف، گزینه بسیار مناسبی هستند. قطعات جانبی این لیفتراک ها به راحتی در بازار، در دسترس است.

شاید برای شما مفید باشد: توصیه به کارمندان، حداقل 2 ساعت در روز را سر پا بایستید

لیفتراک برقی چیست؟

قدرت لیفتراک برقی توسط یک موتور الکتریکی به جای موتور سوخت داخلی تامین می شود، این موتور الکتریکی قدرت خود را از باطری قابل شارژ موجود روی دستگاه می گیردشما باید 8 ساعت به طور کامل باتری لیفتراک برقی را شارژ کنید، در این صورت 8 ساعت می توانید از دستگاه استفاده کنید. لیفتراک های برقی در دو نوع 4 چرخ و سه چرخ می باشند که سه چرخ ها دارای مانور بیشتری نسبت به چهار چرخ هستن

مزایای لیفتراک برقی

لیفتراک های برقی ماشین های ایده آل برای شرایط داخلی و انبارها هستند. عملا هیچ سر و صدایی به جز صدای لاستیک، بالابر و یا صدای چراغ هشدار ندارند. موتور های الکتریکی هیچ اگزوزی ندارند و مونوکسید کربنی برای اپراتورها و یا کارگران مجاور ایجاد نمی کند، در واقع با محیط زیست سازگارتر می باشند و در انبارهایی مثل انبار مواد غذایی باید حتما از این نوع استفاده شود. هم چنین جمع و جور تر هستند و به راحتی در محیط های کوچک مانور می دهند و راننده نیازی به استفاده از کلاچ ندارد.
به این مساله هم توجه کنید که هزینه شارژ باطری لیفتراک در واقع مناسب تر از هزینه سوخت ها می شود.

انواع لیفتراک

مزایای لیفتراک برقی:

  1. بدون سر و صدا
  2. بدون دود و مناسب محیط های بهداشتی
  3. جمع و جور تر با قدرت مانور بالاتر
  4. رانندگی بدون کلاچ
  5. هزینه شارژ کمتر نسبت به سوخت های دیگر

تعمیر و نگهداری لیفتراک برقی

این نوع دستگاه دارای قطعات متحرک کم تری نسبت به لیفتراک های موتوری می باشد. دارای قطعات مکنده مانند پیستون و میل لنگ به عنوان موتور احتراق داخلی نیست. هیچ خنک کننده رادیاتوری برای فلاشینگ و هیچ فیلتر موتوری وجود ندارد. این مایعات و فیلتر ها نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارد که هزینه و وقت زیادی رو طلب می کند. لیفتراک برقی فقط نیاز به یک پریز برق AC و محیطی برای شارژ باطری نیاز دارد.

معایب لیفتراک برقی

از معایبی که می توانم ذکر کنم هزینه باتری و شارژر است، این نکته را توجه کنید که در صورت خرید، به نوع باتری که بر روی دستگاهتان می باشد توجه کنید تا دارای کیفیت بالا و گارانتی باشد. شما باید به نکات شارژ باطری لیفتراک برقی کاملا توجه کنید تا طول عمر استفاده از باتری را بالا ببرید. بعضی از افراد هزینه بیشتری می کنند و باتری دیگری هم تهیه می کنند تا در صورتی که میزان استفاده آن ها از دستگاه بالا است، در مواقعی که شارژ باتری تمام می شود از باتری جایگزین استفاده کنند، اما در صورتی که میزان استفاده شما زیاد نیست نیازی به این کار ندارید. این لیفتراک بهترین انتخاب برای فضای باز نیست زیرا باتری، قطعات الکترونیکی و مدارها نباید در مدت زمان طولانی در محیط بیرون قرار گیرند.

امیدواریم با جمع آوری این اطلاعات کمک شایانی به انتخاب بهتر در خرید لیفتراک داشته باشید و اگر تجربه ای در این زمینه دارید با ما و دیگر انباردارن از طریق کامنت زیر مطلب به اشتراک بگذارید.

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید