روش کدینگ استاندارد و قانون 30 ثانیه در انبار

  • دوشنبه 16/آبان/1401
روش کدینگ استاندارد و قانون 30 ثانیه در انبار

در واقع با توجه به اهمیت این حوزه، انتظار می رود که مدیران صنعت توجه زیادی به آموزش و ارتقای پرسنل خود در این قسمت نمایند. اما متاسفانه در کشور ما، هر چند آگاهی از اهمیت این قسمت بین صاحبان کسب و کار کاملا لمس شده است، اما به اندازه ای که بایسته و شایسته است، به آن توجه نشده است.
طبق قانون اصل 30 ثانیه شما باید ظرف 30ثانیه به همه چیز دسترسی داشته باشید یا به عبارتی آوردن و بازگرداندن هر چیزی حداکثر ظرف 30 ثانیه انجام پذیرد. این دقیقا از این ماجرا خبر می دهد که شما چقد منظم هستید و چقدر در دسترسی به کالاهای انبارتان واقفید.

در صورتی نتوانید به هرچیزی که در انبار دارید ظرف این مدت دسترسی پیدا کنید مشخص است که چیدمان غلطی را پیاده کردید و یا برای بدست آوردن آدرس کالای مورد نظر از کدگذاری درستی بهره نبردید. با ما همراه باشید تا نحوه بکار بردن از این قانون را برایتان در این مقاله بیاوریم.
مشخص است که سرعت عمل و یافتن سریع کالا در انبار از اهمیت زیادی برخوردار است. به گونه های که اگر رعایت نشود ممکن است آسیب جدی به اعتبار و ضربه بزرگی از نظر وقت و پول به شرکت باشد.
حال اگر بیاید دلیل آن را موشکافی کنیم متوجه می شویم که باید دو اصول نظم و کدینگ درستی را در انبار خود پیاده کنیم تا به این قانون نزدیک و در نهایت با استفاده از قانون 5s به هدفمان برسیم.

نظم

قفسه بندی یکی از مهمترین مواردی است که می توان به انبارمان نظم ببخشد، بهتر است این اصول در قفسه بندی را رعایت کنید.
اقلامی که تعداد دفعات استفاده از آن ها زیاد است و یا حجیم و سنگین هستند در قفسه بندی انبار بهتر است در طبقات پایین تر چیده شوند.
از حداکثر ارتفاع انبار استفاده به عمل آید.
کالاها و اقلام به گونه ای چیده شوند که قابل دسترس برای همه افراد باشد.
حداکثر استفاده از نیروی انسانی موجود و امکانات جهت جابجایی مواد و کالا به عمل آید.
نوع قفسه بندی باید متناسب با شرایط انبار مانند وضع طبیعی هوا، درجه حرارت و بر اساس طبیعت اجناس و نوع کالا که در آن ها قرار داده می شود مانند ابعاد و وزن و نحوه بارگذاری مانند مکانیزه، لیفتراک، پالت تراک باشد. تا سبب کندی در تحویل اجناس نگردد و همچنین محل عبور و مرور برای کارکنان انبار هموار باشد.

انواع قفسه بندی در انبارها

  • قفسه بندی پیچ و مهره ای و بازویی
  • قفسه بندی پیشخوان و ویترین در فروشگاه ها
  • قفسه بندی بایگانی ریلی برقی و ریلی مکانیکی
بیشتر بدانید: نکات اجرای طبقه بندی و کدگذاری در انبار و انبارداری

حفاظت

کالا و مواد در انبار باید طوری روی هم چیدمان شوند که در اثر ارتفاع زیاد سقوط نکرده و زیان های مالی و خطرات جانی در بر نداشته باشند.
برای چیدمان و یا جابجایی کالا و مواد می بایست از وسایل موردنیاز استفاده کرد، استفاده از لیفتراک عمدتاً باید باوجود پالت در زیر اقلام استفاده شود.
بهترین روش در قفسه بندی انبار این است که کالا و اقلام سبک تر در طبقات بالاتر قرارگرفته و وسیله جابجایی مورد استفاده با توجه به شرایط طبقات قفسه بندی در انبار استفاده گردد.
با رعایت این موارد حفاظتی می توان هم از سرعت بالاتری برخوردار شد هم ایمنی کارکنان حفظ می شود.

کدگذاری در انبارداری

پاکیزه سازی

پاکیزه سازی عبارت است از دور ریختن زوائد و پاکیزه کردن اشیاء از آلودگی ها و مواد خارجی. بیشترین مشکل در انبارها همین بخش است، بیشتر انباردارها به این مسئله اهمیتی نداده و آن را امری غیر لازم می دانند ولی اگر همه انبارها مانند انبارهای مواد داروئی موظف به نظافت بودند علاوه بر سرعت کار بیشتر، به نتایجی همچون فضا و ایمنی بیشتر نیز دست پیدا می کردیم. انبارهای تمیز و پاکیزه کاربرد به مراتب بیشتری نسبت به انبارهای کثیف دارند.

استانداردسازی

برای نیل به این هدف باید فهرستی از وظایف، ابزار مورد نیاز و شخصی که باید آن کار را انجام دهد تهیه کنیم. باید به این نکته توجه داشته باشیم که در دستورالعمل ارائه شده به صورت ریز، تک تک وظایف و نحوه انجام دادن آن ها نوشته شوند و از هر نوع کلی گویی پرهیز نماییم. دستورالعمل باید به گونه ای نوشته شود که اگر هر شخص تازه واردی آن را خواند متوجه منظور ما شده و نیازی به توضیح اضافی نباشد.

پیگیری و تداوم

اگر می خواهیم انباری با بازده بالا و موفق داشته باشیم باید برای رسیدن به آن همیشه آماده باشیم و دستورالعمل ها را انجام دهیم. انضباط و پایداری به معنای تجزیه و تحلیل و بازنگری منظم عملکرد و برنامه موجود است.

بیشتر بدانید: اهمیت مدیریت کدینگ و داده های سازمانی

کد گذاری

در سیستم انبارداری منظور از کدگذاری، کد شناسایی کالا یا به اختصار کد کالا به منظور شناسایی و تشخیص تک تک کالاهایی که در انبار نگهداری می کنید می باشد.
در بسیاری از شرکت ها به جای کد کالا از اسامی مانند: پارت نامبر، کد محصول، SKU و یا شماره محصول استفاده می کنند. اما این اسامی هر چه که باشند برای سیستم انبارداری شما نیاز است. اگر شما نتوانید در سیستم به صورت کامل هر کالا را شناسایی کنید نمی توانید وضعیت نگه داری و محل آن کالا را ثبت کنید.
پس باید حتما در نظر بگیرید که با کدینگ کردن کالاها در شناسایی آن کالا و پیدا کردن آن بسیار به جلو می روید.

انواع و روش های کدگذاری در انبارداری

ساده با روش اعداد ترتیبی

در این روش کالاهای انبار به ترتیب ورود به انبار شماره گذاری می شوند (مثل 1 و 2 و 3… ) این روش بیشتر در گذشته برای انبارهایی استفاده می شده که تعداد اقلامشان محدود بوده است.
از مهم ترین مشکل این روش این بود که نمی توانستید دو کالای مشابه را در صورت جدیدالورود بودن آن با یک کد در کنار هم قرار دهید که این مشکل با استفاده از روشی مثل -2-420-23-… تا حدی حل شد ولی باز هم در صورتی که می خواستند انبار را گسترش بدهند به مشکل برمی خوردند.

اعداد گروهی

در این روش تمامی کالاهای انبار را به چند گروه کلی تقسیم می کنیم. مثلا 200 قلم کالای x را در 5 گروه تقسیم بندی می کنیم لذا تعداد کالاها در هر گروه می شود 40=5÷200 . یعنی 40 قلم کالا در یک رده قرار می گیرد.
با30%شماره اضافی هر رده شامل 70 قلم کالا می گردد که از شماره 40 تا 70 جهت کالاهای جدیدالورود می باشد به همین ترتیب در هر رده 30% شماره اضافی از کل تعداد موجودی در هر رده در نظر گرفته می شود و رده دوم از 71 شمارش می شود و رده سوم از 101.
انواع دیگر از کد گذاری ها است که در این مقاله نمی گنجد ولی بهترین نوع کد گذاری، کد گذاری کدینگ است که هر چقدر هم انبار شما وسعت پیدا کند باز هم می توانید نامحدود برای کالاهایتان کد تعبیه کنید.

کدینگ ویژه

این روش برای طراحی و کد گذاری اقلام انبار بنا به نیاز سازمان است که اقدامات زیر باید جهت انجام آن صورت گیرد:

  • لیست برداری از انواع اقلام موجود و آتی انبار بدون نوشتن اطلاعات دقیق اقلام
  • گروه بندی کالا یا اقلام انبار
  • تخصیص شماره به تک تک گروه ها پس از تعیین گروه های اصلی و فرعی
  • لیست برداری کامل و شماره گذاری تمام اقلام
  • تهیه دفتر راهنمای اقلام انبار

و درآخر بگویم که 5s و قانون اصل 30 ثانیه مکمل هم هستند پس در آخر توضیحی کوچک برای 5s:
«5 اس» یک استراتژی کاربردی است که به کمک آن می توانیم به اهداف پایه ای دست پیدا کنیم، پایه ای ترین هدف نیز دیدن مشکلات و نواقص کار است. داشتن یک انبار تمیز و سازمان یافته چیزی به مراتب بیشتر از این است که به ظاهر بزرگ دیده شویم؛ زیرا باعث می شود عملیات انبارداری کارآمدتر شده و با آموزش های درست، ارتباطات کاملی بین کارکنان انبار ایجاد گردد. در 5s مسائل ساده و روزمره انبار باید با شناسایی علت آن ها به سرعت برطرف شده و از تکرارشان جلوگیری شود.

در نرم افزار انبارداری ساده "انبارآنلاین" می توانید کالاهای خود را با بارکد اضافه کنید و یا اگر با بارکد کار نمی کنید از نرم افزار کمک بگیرید. نسخه مناسب خود را انتخاب کرده و بصورت واقعی از آن استفاده کنید. برای مشاوره و پیدا کردن نیازتان می توانید با 02186024604 تماس بگیرید.

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید