تین کلاینت Thin Client چیست؟

  • چهارشنبه 15/دی/1400
تین کلاینت Thin Client چیست؟
تین کلاینت Thin Client در مقابل Fat Client به کامپیوتر های کوچکی گفته می‌ شود که قدرت پردازشی محدودی دارند و جهت پردازش از توان سرور استفاده می‌ کنند.

تین کلاینت (Thin Client) سامانه ای است که برای انجام محاسبات به منابع میزبانی شده در یک سرور مرکزی نیاز دارد. در حالت کلی تین کلاینت ها در محیط هایی که سرور نقش یک واحد مرکزی در آن محیط ها را دارد استفاده می شوند و با اتصال به سرور و از طریق نرم افزار های تحت شبکه یا وب خدمت رسانی می کنند. تین کلاینت اغلب جایگزینی مقرون به صرفه برای کامپیوتر های شخصی است و می توان آن ها به سرور های ابر محور هم وصل کرد.

امروزه کامپیوتر هایی که به عنوان سرور بکار گرفته می شوند بسیار قدرتمند هستند و همواره از همه ظرفیت آن ها استفاده نمی شود. لذا با متصل نمودن تین کلاینت ها به سرور می توان قدرت و توان اضافی سرورها که بلااستفاده مانده است را بکار گرفت.

سال هاست در سراسر دنیا از جمله ایران، بسیاری از بانک ها، سازمان ها، بیمارستان ها، مدارس، شرکت ها، کارخانه ها، ادارات دولتی و... در بخش هایی که نیاز به پردازش بالایی ندارد و یا عملیات ورود و خروج داده ها را انجام می دهند، تین کلاینت استفاده می شود. تین کلاینت ها برگ برنده سازمان هایی هستند که تمایل دارند تیم فناوری اطلاعات آن ها زیرساخت دسکتاپ مجازی (VDI) راه اندازی کنند. با تنظیم و پیکربندی تین کلاینت، می توانید ایستگاه های کاری جدیدی برای کارکنان دورکار با کمترین هزینه در مقایسه با دسکتاپ های اختصاصی راه اندازی کنید.

در کل می توان گفت تین کلاینت چیزی جز یک کامپیوتر جمع و جور نیست اما این کامپیوتر برای استفاده به صورت یک پایانه ی شبکه ای طراحی و تنظیم شده است.

تین کلاینت چگونه کار می کند؟

به طور کلی، تین کلاینت ها در محیط های مبتنی بر سرور کار می کنند؛ سروری که برنامه ها، داده های مورد نیاز، حافظه و فضای ذخیره ساز و محیط دسکتاپ روی آن میزبانی می شود. به همین دلیل فرآیند مدیریت تین کلاینت ها در سمت سرور و از طریق زیرساخت دسکتاپ مجازی انجام می شود.

بیشتر بدانید: بررسی میزبانی وب (هاست) و سرور نرم افزارهای تحت وب

تین کلاینت ها همانند تجهیزات اینترنت اشیا برای انجام محاسبات باید از طریق ارتباط پایدار و قدرتمند به سرور مرکزی متصل شوند، به همین دلیل پردازش زیادی روی سخت افزار تین کلاینت انجام نمی شود. تین کلاینت ها دستورات را از صفحه کلید و ماوس دریافت کرده و برای سرور ارسال می کنند، پس از انجام پردازش در سرور، نتایج برای تین کلاینت ارسال شده و روی صفحه نمایش نشان داده می شود. البته در مدل های گران قیمت امکان انجام پردازش ها روی آن ها وجود دارد، اما به دلیل این که سازمان ها این ابزار ها را برای کاهش هزینه ها خریداری می کنند چندان راغب نیستند محصولات گران قیمت را خریداری کنند.

مزایایی که تین کلاینت ها در اختیار ما قرار می دهند

  • قیمت تین کلاینت از کامپیوتر ارزان تر است
  • هزینه نگهداری تین کلاینت کمتر از کامپیوتر است و مدام نیاز به تعمیر سخت افزاری یا پیکره بندی نرم افزار را ندارد.
  • مصرف برق آن ها 20 درصد کمتر از کامپوتر است.
  • تین کلاینت ویروسی نمی شود و برای مقابله با ویروس ها داشتن یک نرم افزار آنتی ویروس بر روی سرور برای کل شبکه کافی است.
  • امکان مدیریت کاربران در تین کلاینت ها بسیار ساده است و می توان آن ها را به هر میزان محدود کرد.
  • شبکه هایی که از تین کلاینت استفاده می کنند، امنیت بالایی در برابر نفوذ هکر ها یا سرقت اطلاعات توسط کارکنان دارند.
  • تین کلاینت قطعه مکانیکی (حتی فن) ندارد و لذا آرام و بی صدا کار می کند و نویز در محیط ایجاد نمی کند.
  • میزان حرارتی که یک تین کلاینت تولید می کند نسبت به یک کامپیوتر خیلی کم است.
  • تین کلاینت ها کوچک بوده و فضای کمی بر روی میز کار و درون اتاق اشغال می کنند. حتی می توان آن ها را توسط براکت مخصوص در پشت مانیتور ها نصب کرد.
  • بجای مدیریت ده ها یا صد ها کامپیوتر فقط کافی است یک کامپیوتر که همان سرور باشد را مدیریت کنید. بقیه ایستگاه های کاری یا همان تین کلاینت ها همه از سرور پیروی خواهند کرد.
  • امکان مشاهده و نحوه کار کاربران در شبکه های مبتنی بر تین کلاینت بدون نیاز به نصب هیچ نرم افزاری امکان پذیر است. حتی می توانید با نصب نرم افزارهای ویژه، همانند یک سیستم دوربین مدار بسته از صفحات مانیتور کاربران فیلم تهیه کنید.

thin client

  • کامپیوترها را هرچند سال یک بار باید ارتقا بدهید اما برای ارتقاء تین کلاینت ها فقط کافی است سرور را ارتقاء بدهید. یعنی اگر ۵٠ عدد تین کلاینت در شبکه دارید فقط کافی است سروری که به این تین کلاینت ها سرویس می دهد را ارتقاء بدهید تا همه آن ها ازنظر سرعت و قدرت پردازش ارتقاء یابند.
  • تین کلاینت ها توسط یک شرکت و تحت یک برند عرضه می شوند. لذا خرید آن ها سریع و ساده بوده و نیازی نیست مثل کامپیوتر، هر قطعه آن را از یک شرکت با یک نوع تضمین خریداری نمایید. کل دستگاه شما توسط یک شرکت گارانتی می شود و تولید کننده مذکور قبلاً از سازگاری همه اجزاء آن با یکدیگر مطمئن است.
  • تین کلاینت ها برای مدت زمان کاری زیاد طراحی و ساخته شده اند و می توانید به راحتی سال ها از آن ها استفاده کنید. هیچ قطعه مکانیکی در آن ها استفاده نشده تا استهلاک آن ها در حد صفر باشد. تین کلاینت فاقد فن نیز هستند تا مثل کامپیوتر ها نیازی به نگهداری و سرویس دهی نداشته باشند.
  • بلا فاصله پس از خرید تین کلاینت می توانید آن را استفاده کنید و مانند کامپیوتر نیاز به مونتاژ و نصب ویندوز و غیره ندارد.
  • اگر تین کلاینت شخصی دچار مشکل شد، هیچ مشکلی برای اطلاعاتش پیش نخواهد آمد. کافی است یک تین کلاینت جدید به او بدهید یا بگویید پشت تین کلاینت دیگری نشسته و نام کاربری و کلمه عبورش را وارد کند. بلافاصله همان دسکتاپ و همان کامپیوتری که داشت در مقابلش بوده و می تواند کارش را انجام دهد.
  • چنانچه نیاز باشد تین کلانتی برای گارانتی یا تعمیر به مرکز خدمات ارسال شود، هیچ نگرانی از بابت اطلاعات خودتان نداشته باشید چراکه اطلاعات روی سرور محفوظ است و اطلاعات روی تین کلاینت نیست.
  • کاهش استرس، افزایش زمان و بهره وری بیشتر برای مدیریت مجموعه و مدیریت واحد کامپیوتر به دنبال دارد.

انواع تین کلاینت

از کاربری تین کلاینت ها به مدل های مخصوص شرکت های خصوصی، دولتی، خانگی، صنایع پتروشیمی و بهداشت و درمان و…. تقسیم می شوند. اما دسته بندی انواع تین کلاینت ها در سه مدل حرفه ای، نیمه حرفه ای و فاقد سخت افزار خلاصه می شود.

تین کلاینت حرفه ای:

مدل های حرفه ای از سخت افزار های قدرتمندی استفاده می کنند که عملکرد یک کامپیوتر ساده را ارائه می کنند. مدل HP t360 یک نمونه خوب در این زمینه است. از مزایای شاخص تین کلاینت های حرفه ای باید به سرعت زیاد سامانه، توانایی نصب سامانه های عامل و پشتیبانی از شبکه های ارتباطی مختلف اشاره کرد.

بیشتر بدانید: دیگر نیازی به خرید نرم افزار و نصب آن روی کامپیوتر شخصی نیست

تین کلاینت نیمه حرفه ای:

تین کلاینت های نیمه حرفه ای همان سخت افزارهای حرفه ای را با توان کمتری در اختیار دارند. Dell Wyse C90LE یک تین کلاینت نیمه حرفه ای است.

تین کلاینت فاقد سخت افزار:

گروه سوم فاقد سخت افزارهای مرسوم هستند و محاسباتی که قادر به انجام آن هستند به محدودیت های عملیاتی مشخص شده توسط سرور بستگی دارد. این گروه از تین کلاینت ها در قالب یک پایانه دسترسی به شبکه متصل می شوند.

حرف آخر

امروزه با پیشرفت علم، کسب و کارهایی که با علم پیشرفت می کنند نسبت به کسب و کارهای دیگر موفق تر هستند. برای مدیریت و کنترل موجودی لحظه ای می توانید از نرم افزار انبار آنلاین کمک بگیرید.

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید