7 اقدام جهت پیشگیری و ضدعفونی انبار

  • چهارشنبه 13/اسفند/1399
7 اقدام جهت پیشگیری و ضدعفونی انبار
آفات مد نظر این دستورالعمل آفات انباری است، که سایر جوندگان درهر یک از مراحل رشد از مواد کشاورزی داخل انباری تغذیه کرده و سبب آلودگی و کاهش کیفی و کمی آن می شود

بازرسی و ردیابی آلودگی

بازرسی انبار

بازرسی کالا در انبار، بازبینی و بررسی ظاهری مواد کشاورزی نگهداری شده در انبار شامل بازرسی هر روز در ساعات خنک (غروب یا سحرگاه و یا شب) انبار، کیسه ها و جعبه های محتوی محموله و همچنین دیوارها، کناره ها و محل های مختلف انبارهای خالی، بازرسی محموله های وارد شده به انبار، استفاده از تله ها و جلب کننده های خاص (تله های چسبنده، تله های نوری، تله های پناهگاهی (گودالی یا Pitfall ) و تله های حاوی فرمون)

بازرسی محوطه خارجی انبار

مدیریت

پیشگیری

  • پیشگیری از ورود آفات با دفع کامل انواع حشرات و آفات موجود بر روی محصولات وارده به انبار که محصولات تحویل شده به انبار باید سالم، تمیز و خشک باشد.
  • انبار خالی قبل از ذخیره سازی محصول باید به نحو مطلوب نظافت شده و در صورت نیاز ضد عفونی گردد.
  • کف انبار باید بتنی و سالم و غیر قابل نفوذ در برابر آب و رطوبت باشد.
  • سقف و دیوار های انبار باید سالم، صاف و فاقد درز و شکاف باشد.
  • انبار باید دارای سیستم تهویه مناسب بوده و پنجره های آن دارای توری و غیر قابل نفوذ برای آفات باشد.
  • انبار باید قابل سمپاشی و ضدعفونی بوده و دیوارهای آن با رنگ، سفید شده باشد.
  • از مخلوط کردن محصولات انبار شده قدیمی با جدید خودداری گردد.
  • کیسه ها و جعبه های نگهداری محصولات انباری باید تمیز و عاری از آفات انباری باشد و در صورت نیاز ضدعفونی گردند.
  • محصولات انباری باید حداقل نیم متر از دیوارها فاصله داشته باشد و در زیر آن ها نیز از پالت های چوبی یا فلزی استفاده شود.

رعایت بهداشت انبار و محیط پیرامون آن

رعایت بهداشت انبار و محیط پیرامون آن

رعایت بهداشت در انبار از مهمترین عملیات آلودگی زدایی است که تمیز نگهداشتن محیط اعم از کف، دیوارها و تجهیزات موجود در انبار، همراه آلودگی زدایی توصیه اکید می شود. استفاده از محلول های ضدعفونی کننده تجاری برای شستشوی کف، دیوارها و ستون ها امری بدیهی برای تمیز نمودن انبار قبل از ورود محموله و همچنین پس از خروج محموله می باشد.

بیشتر بدانید: رعایت اصول بهداشتی در محیط انبار

رعایت بهداشت انبار مواد غذایی و محصولات کشاورزی می تواند شامل موارد زیر باشد. لازم به ذکر است که موارد زیر همه موارد نیستند:

  1. نگهداری مناسب تجهیزات، از بین بردن خرده ریزها و زباله، حذف علف های هرز در آمده از بین بلوک های کف و دیوار در مجاورت ساختمان که ممکن است جلب کننده و پناهگاهی برای آفات باشند.
  2. استفاده از سیستم های تهویه مناسب برای تنظیم حرارت و رطوبت داخل انبار برای جلوگیری از مساعد شدن شرایط انبار برای آفات و بیماری های گیاهی، توصیه می شود از پذیرش و انبار کردن بذر و دانه (به ویژه در محصولات استراتژیک مثل گندم) با محتوای رطوبتی بالا خودداری گردد.
  3. اسفالت نمودن و یا بتن نمودن فضای حداقل 10 متری اطراف انبار برای جلوگیری از رشد گیاهان و نگهداری مناسب محیط انبار برای اطمینان از بهداشت مناسب ضروری است. مسئولین انبار باید محوطه های بیرون انبار را تمیز، منظم و عاری از ملزومات زندگی آفات (یعنی مواد غذایی، آب و مکانی برای پنهان کردن) نگه دارند که باعث جذب و نگهداری جمعیت حشرات، موش ها و سایر جوندگان نشود.
  4. برای انجام نظافت و پاکیزه کردن کف، سقف و دیوارهای انبار باید تنها از جارو استفاده کرد، پاشیدن آب در انبار برای نظافت به هیچ وجه توصیه نمی گردد.
  5. برای کنترل آفات و بیماری های گیاهی درون انبار از ترکیبات ثبت شده استفاده کنید.

ساخت و ساز ساختمان ها بر اساس اصول صحیح

هنگام طراحی انبار علاوه بر بررسی های مرتبط با مقاومت مصالح و تعیین جهت آن براساس وزش باد و پیشگیری از رخنه و تاثیر شرایط آب و هوایی نامناسب، انبار بایستی از نظر حفظ محیط انبار در برابر ورود و ماندگاری عوامل زنده از جمله آفات و بیماری ها محفوظ نگهداشته شود. زمان طراحی انبار باید امکانات برنامه مدیریت آفات در نظر گرفته شود تا از ایجاد پناهگاه های ایمن برای آفات جلوگیری شود. تنظیم ارتفاع پنجره ها برای جلوگیری از ورود جوندگان و عدم احداث طاقچه هایی کنار پنجره ها برای بیتوته نمودن پرندگان توصیه می شود.

در رابطه با حشرات و کنه های گیاهی آفت محصولات کشاورزی، طراحی ساختمان انبار از نظر درب های ورودی، پنجره ها، روزنه و شکاف های احتمالی که محل ورود این گونه آفات از محیط خارج هستند، باید توجه ویژه ای مبذول گردد.

بیشتر بدانید: انبارها و مبارزه با جوندگان، حشرات و پرندگان

برخی موارد فنی سازه انبار به شرح زیر است:

  1. شناسایی و رفع تمام نواقص فنی اعم از سوراخ بودن سقف، شکستگی شیشه ها، خرابی درب ها، حفاظ ها، ترک خوردگی کف و وجود هر نوع شکاف یا درز در دیوارها
  2. نصب حفاظ مناسب جهت پنجره ها به منظور جلوگیری از ورود پرندگان
  3. شناخت راه های احتمالی نفوذ رطوبت و غیرقابل نفوذ کردن کف، سقف یا دیوارها نسبت به رطوبت
  4. در مناطق مرطوب و در مواردی که برای از بین بردن رطوبت هیچگونه راهی وجود نداشته باشد، الزاماً باید کالا و یا بسته های کالا (اگر بسته بندی شده باشد) را روی پایه هائی از جنس چوب خشک سالم و محکم و یا سیمان گذاشت لذا ساخت چنین سکوهایی هنگام طراحی انبار توصیه می شود.

استفاده از حرارت

استفاده از هوای گرم و به خصوص آب و بخار آب گرم برای شستشوی دیواره ها و کف ساختمان توصیه می شود. آب گرم پر فشار که می توان با استفاده از پمپ های پر فشار (شبیه کارواش های خانگی موجود در بازار) با شدت به دیوارها و کف پاشید می تواند باعث مرگ حشرات در کلیه مراحل زندگی باشد. دمای بالاتر از 46 درجه سانتی گراد با حذف واکس از کوتیکول حشرات، از دست دادن سریع آب بدن و مرگ را بدنبال دارد اما دمایی که توصیه می شود دمای بالای 52 درجه سانتیگراد است تا بتوان اطمینان داشت که آب قبل از رسیدن به بدن حشرات سرد نشود. استفاده از آب موتورخانه ها و غیره که به طور طبیعی همیشه در دسترس هستند با داشتن دمای بالاتر می تواند ما را از کشتن حشرات کلیه مراحل (حتی تخم و شفیره و یا سوسک های انباری) مطمئن سازد.

بدام اندازی انبوه

مطالعه فعالیت حشرات نقش اصلی در مدیریت آفات در انبار دارد و عوامل مختلفی همچون شرایط نوری، سن، وضعیت جفتگیری و تغذیه و تولید مثلی در به دام اندازی حشرات آفت نقش دارند. انواع مختلف جلب کننده های فیزیکی و شیمیایی می توانند در ردیابی حشرات آفت موجود و همچنین کاهش جمعیت آفات در انبار استفاده شوند.

لازم به ذکر است که این روش به عنوان یک روش ریشه کنی آفت محسوب نشده و می تواند در ترکیب با سایر روش ها و یا برای کاهش جمعیت و سپس کاربرد سایر روش ها موثر واقع شود.

گازدهی با گاز فسفین (PH3

گازدهی با گاز فسفین (PH3 )

برای ضدعفونی انبار از ترکیبات فسفید آلومینیوم یا منیزیم 56 درصد استفاده می شود.

بهترین شرایط برای گازدهی با فسفین در رطوبت 60 درصد و دمای 20 درجه سانتیگراد بدست آمد. گازدهی نباید دردمای کمتر از 15 درجه سانتیگراد انجام شود. مدت زمان قرار گرفتن در معرض گاز حداقل توصیه شده است. هر چه مدت زمان گازدهی طولانی تر باشد، گاز بهتر نفوذ می کند و تاثیر گازدهی بیشتر است لازم به ذکر است که در صورت مسدود نبودن کامل (آب بندی نشدن کامل) انبار و یا در صورتی که توزیع گاز ضعیف باشد، حشرات هدف در معرض میزان کافی گاز فسفین قرار نمی گیرند اگرچه زمان در معرض قرار گرفتن طولانی تر شود.

هنگام ضدعفونی انبار توسط فسفین لازم نیست که:

  • محصولات تولید کننده فسفین را در بالای انبار قرار داد.
  • از پنکه برای توزیع گاز در داخل محفظه استفاده کنید.

استفاده از سموم آفت کش تماسی

در این روش از آفت کش های مختلف برای کنترل آفات موجود در انبار استفاده می شود. این آفت کش ها ممکن است به صورت امولسیون ها، پودرها، گردها، سوسپانسیون و غیره استفاده گردند. روش های مختلفی برای محلول پاشی یا حشره کش های آئروسل وجود دارد.

انبار آنلاین نرم افزار انبارداری تحت وب است که با کمک سیستم بررسی آنلاین رفت و آمد شما راه به انبار محدود خواهد کرد. شما می توانید موجودی خود را بدون ورود به انبار مطلع شده و از خطر های احتمالی آفات جلوگیری کنید.

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید