انواع چیدمان و جانمایی در انبارها

  • دوشنبه 17/شهریور/1399
انواع چیدمان و جانمایی در انبارها

انواع چیدمان و جانمایی انبارها

اصطلاحا چیدمان در انبارها را می توان موقعیت قرارگرفتن کالاها در انبار نامید. بدیهی است که منظور از پیشنهاد چیدمان برای یک پروژه خاص انتخاب مناسب ترین راه و ارائه آن برای کنار هم قرار دادن و به اصطلاح چینش مناسب اقلام در کنار هم می باشد. براحتی می توان ادعا کرد که از مفهوم چیدمان بغیر از مقوله انبار در بسیاری از سازمان ها، ادارات، فروشگاه ها، پارکینگ ها و مکان های عمومی، یا حتی سازمان های نظامی و ارتش ها استفاده می شود.

شاید بتوان گفت نظامیان اولین نفراتی بودند که از مفهوم چیدمان و یا همان آرایش در آموزش ها و جنگ ها بهره جستند. لیکن از زمانی که انبارها به مفهوم امروزی در صنابع مختلف شکل گرفتند همواره چیدمان (layout – location) یکی از مسائل مهم در انبارها بوده است در وهله اول پیدا کردن جای مناسب جهت ایجاد فضاهای انبار و یا به اصطلاح چینش انبار در سطح سازمان و یا جایگذاری انبار در سایت مدنظر مدیران انبار بوده است و در مرحله بعدی موقعیت قرار گرفتن هر کالا در انبار به نحوی که براحتی قابلیت ردیابی داشته باشد و دسترسی آسانی را به آن داشته باشیم، جزء مسائل مهم انبارها بوده است.

مهارت انتخاب چیدمان بخش مهمی از استراتژی انبار می باشد به نحوی که یک چیدمان خوب و موثر در انبار می تواند به عنوان یک مزیت رقابتی برای سازمان دیده شود. همچنین یک چیدمان مفید و قابل انعطاف می تواند سازمان را برای رسیدن به اهداف خود سوق دهد. این مهم را می توان در شرکت های پخش که دارای انبارهای بسیار با موقعیت های جغرافیایی متفاوت داخلی و خارجی و شبکه های پخش مویرگی و حتی بازارهای خاص خرده فروشی هستند براحتی حس کرد.

در جایی دیگر می توان قابلیت ارتقاء سازمان را در انبارهای شرکت های تولیدی با داشتن خطوط مونتاژ و بهره گیری از چیدمان موثر و منعطف مشاهده نمود. در شرکت های پروژه محور بدلیل تفاوت عمده ای که در ماهیت کاری مشاهده می شود ناچار به استفاده تلفیقی از روش های استاندارد چیدمان در بخش کالا هستیم. به همین دلیل است که مدل های مختلط یعنی استفاده از انواع چیدمان در سازمان های پروژه محور انعطاف پذیری و پوشش های لازم را توسط انبار به بخش های اجرایی پروژه می دهد به عنوان مثال می توان با بهره گیری از چیدمان فرایندی کلیه مصالح سنگی و سیمان را در قسمت بچینگ جهت چینش پیش بینی کرد.

قفسه بندی در انبار

روش های استاندارد چیدمان انبار

برای چیدمان به شکل عام روش های گوناگونی وجود دارد انتخاب و استقرار هریک از این روش ها رابطه تنگاتنگی با صنعت و یا بهتر بگویم گردش اقلام خواهد داشت جهت یادآوری به چند نوع روش استاندارد که در مقوله چیدمان کاربرد زیادی دارد اشاره می کنم.

  1. چیدمان های ثابت
  2. چیدمان های فرایندی
  3. چیدمان های تولیدی
  4. چیدمان های خدماتی
  5. چیدمان های اداری
  6. چیدمان های فروشگاهی
  7. چیدمان انباری
بیشتر بدانید:اصول نظام آراستگی 5S در انبارداری

فاکتورهای موثر در نوع چیدمان

همانطور که دیده می شود چیدمان در انبار یکی از روش های استاندارد چیدمان می باشد که در این زمینه چیدمان انباری برایند فاکتورهای مختلفی است. یعنی فاکتورهای زیادی بر روی انتخاب نوع چیدمان در انبار تاثیر می گذارند، از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. تجرب، هنر و آشنایی انبارداران به صنعت مورد نظر
  2. گردش اقلام
  3. ابعاد و اندازه
  4. نوع کالا
  5. نوع انبار
  6. وسایل مورد نیاز جهت جا به جایی و بارگذاری در قفسات (Loading – Unloading)
  7. محل و یا نوع مصرف
  8. عمر مفید یا تاریخ انقضاء
  9. امکان مشاهده و لمس
  10. سهولت در تردد پرسنل انبار با ایجاد راهرو های مناسب و استاندارد
  11. چیدمان به نجوی که امکان مقایسه و یا استفاده از کالای مشابه را داشته باشیم
  12. دسترسی آسان به کالاهای فصلی
  13. حتی الامکان چیدمان به نحوی باشد که اقلام موجود در انبار قابل شمارش باشند
  14. چیدمان آشکار (عدم پنهان شدن کالا در پشت کالاهای دیگر)
  15. دسته بندی بر اساس کدینگ
  16. استفاده بهینه از فضا
  17. کاهش خسارت مواد بر اثر چیدمان نادرست
  18. تعداد پرسنل اجرایی شاغل در انبار
  19. الگوی گردش مواد و جریان اطلاعات
  20. شناسایی و ردیابی کالا در انبار (Location)

قفسه بندی در انبار

البته فاکتورهای بیشتری بر چیدمان در انبارها تاثیر گذار هستند و موارد فوق المانهای شاخص و ملموس در این زمینه محسوب می شوند. به نظر من اگر بخواهیم به این عوامل موثر بر روی چیدمان در انبار ارزش گذاری کنیم بیشترین مقدار مختص آیتم اول یعنی تجربه، هنر و آشنایی پرسنل شاغل در انبار به متریال مورد گردش و فرایند تولید یا اجرا در پروژه خواهد بود یعنی یک Material Man خوب که فراید تولید آشنا باشد بهترین چیدمان را در صورت داشتن تجربه کافی در کار انبار پیاده خواهد کرد.

همانطور که قبلا اشاره شد انتخاب یک چیدمان صحیح در انبار سازمان می تواند علاوه بر کاهش هزینه ها و دوباره کاری ها و اصلاح فرایند گردش مواد یک مزیت رقابتی برای سازمان به شمار آید. در این زمینه بدلیل وضوح انتخاب سرفصل ها و طولانی شدن مبحث از توضیح آن ها خودداری به عمل می آید. شاید بتوان گفت مهمترین هدفی که از پیاده سازی چیدمان مناسب در انبارها دنبال می کنیم این است که همواره بدنبال روشی در چیدمان اقلام در انبار باشیم به نحوی که گردش کالا و مواد دارای جریانی ساده و مناسب از مرحله دریافت تا مرحله تحویل کالا به مشتری را تضمین نماید.

منبع:ozhan9.com

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید