محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان و ثبت مالیات دستگاه پوز

  • دوشنبه 31/مرداد/1401
محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان و ثبت مالیات دستگاه پوز
باور فعالان اقتصادی این است در دوران تحریم و تورم بالا که به شدت روی کسب‌وکارها اثر گذاشته، دریافت مالیات از تراکنش‌ بانکی، فشار بسیار به آن ها وارد خواهد کرد.

قبل از شروع مقاله درباره نحوه ثبت نام دستگاه پوز و مالیات آن، به چند سوال بطور خلاصه پاسخ می دهیم. در ادامه تمامی سوالات احتمالی درباره ثبت نام دستگاه کارتخوان و مالیات دستگاه پوز در سال 1401-1400 را پاسخ خواهیم داد.

برای ثبت مالیات دستگاه کارتخوان چه کاری باید کرد؟

  1. پیش ثبت نام الکترونیک دارندگان دستگاه کارت خوان (POS): در این مرحله بایستی داده هایی از کسب و کار و شغل شما دریافت گردد. بعد از کامل شدن داده درخواستی و کلیک تایید نهایی، به مرحله بعدی وارد می شوید.
    اگر تا ۷ روز، داده خود را تایید نکنید، پرونده ایجاد شده به صورت اتوماتیک از سیستم حذف می شود.
  2. صحت سنجی اطلاعات دارندگات کارت خوان و دستگاه پز: در این مرحله، قسمتی از اطلاعات ثبت شده شما در مرحله پیش ثبت نام از منابع مختلف سازمانی استعلام و صحت آن مورد بررسی قرار می گیرد. درصورت هرگونه مغایرت در اطلاعات از طریق پیامک به شما اطلاع داده شده و شما مجدد باید وارد سامانه پیش ثبت شده و مرحله یک را تکرار نمایید.
  3. ثبت و ارسال اطلاعات کاربری دارندگان کارتخوان و دستگاه پز: اگر اطلاعات اولیه پیش ثبت نام شما مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار گیرد، برای شما یک کد کاربری و رمز عبور ایجاد شده و از طریق پیامک به تلفن همراه ثبت شده ارسال می شود.
  4. ثبت نام الکترونیک دارنده دستگاه کارت خوان و دستگاه پز: پس از دریافت اطلاعات کاربری وارد سامانه ثبت نام شوید. اطلاعات تکمیلی در خصوص بنگاه اقتصادی تکمیل نمایید. همچنین می توانید اطلاعات پایه که در مرحله ثبت نام ثبت کرده اید ویرایش نمایید. در نهایت پس از تکمیل همه اطلاعات خواسته شده روی کلید تایید نهایی، کلیک کنید.

مالیات دستگاه کارتخوان سوپر مارکت چقدر است؟

در سال 1401 مبلغ 35 میلیون و 600 هزار تومان از سود سالیانه سوپر مارکت ها معاف از پرداخت مالیات است. اگر سود سالیانه شما بیشتر از این رقم است باید بر اساس درصدهای زیر مالیات فروشگاه خودتان را پرداخت کنید: 15 درصد: به ازای مازاد سودی که نسبت به رقم 35 میلیون و 600 هزار تومان کسب می کنید تا مقدار 50 میلیون تومان 20 درصد: به ازای مازاد سود نسبت به رقم 50 میلیون تومان تا مقدار 100 میلیون تومان 25 درصد: به ازای مازاد مبلغی که بیش از 100 میلیون تومان سود کسب کرده اید.

به دستگاه کارت خوان (POS) چند درصد مالیات تعلق می گیرد؟

برای هر یک از گروه های تولیدی، خدماتی و بازرگانی بین ۱۰ تا ۲۵ درصد مالیات تعلق می گیرد.

آیا میزان مالیات درصدی دقیق و مشخص است؟

خیر. میزان فروش، نوع خدمت و کالا و... در درصد مالیات تاثیر گذار هستند.

دریافت مالیات از تراکنش های بانکی از دیدگاه مدیران

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، باور فعالان اقتصادی این است که در دوران تحریم و تورم بالا که به شدت روی کسب وکار آن ها اثر گذاشته، دریافت مالیات از تراکنش های بانکی، فشار بسیار به آن ها وارد خواهد کرد.
ابراهیم درستی، نایب رییس اتاق اصناف تهران چندی پیش در گفت وگو با خبرگزاری خبرآنلاین در این باره گفت: در آخرین صحبتی که ما با سازمان امور مالیاتی داشتیم، پیشنهاد کردیم که برای سال ۱۴۰۰ تراکنش های بانکی را محاسبه نکنند، چون خیلی ها از بحث تراکنش ها اطلاع نداشتند و خیلی ها هم پول دستی می دادند و می گرفتند و بر همین اساس، روی رقم تراکنش های بانکی آن ها می رفت.
وی افزود: ما خواستیم که مالیات را از سال ۱۴۰۱ حساب کنند. برای سال ۱۴۰۰ مالیات ها برمبنای سیستم گذشته حالا با یک درصدی افزایش یا کاهش دریافت کنند.
ما پیشنهاد دادیم که سازمان امور مالیاتی نسبت به شرایط اصناف مراعات داشته باشد و امیدواریم هر چه زودتر این وضعیت روشن شود.
در این میان، قاسم نوده فراهانی، رییس اتاق اصناف تهران در تازه ترین اظهارنظر درباره مشکلات مربوط به مالیات اصناف عنوان کرد: امروز کسبه مشکل خاصی با اخذ مالیات از تراکنش های بانکی ندارند. زیرا به رغم اینکه این مالیات ۳۰ درصد کاهش پیدا کرد، وزارت اقتصاد نتوانست اطلاع رسانی مناسبی انجام دهد. پس بسیاری از گلایه مندی ها از روی بی اطلاعی بود.
وی تشریح کرد: اصناف با تراکنش های مالی مشکل نداشتند. اما برای پاس کردن چک یا دلایل دیگر از همدیگر پول قرض می گیرند. امروزه این ارقام به وسیله کارت خوان جابه جا می شود. پس تمام تراکنش های از این قبیل مشمول مالیات می شد. این مشکل اصلی کسبه بود.

او ضمن تاکید بر اینکه هر تراکنش یا خرید و فروشی باید شفاف باشد و ما همیشه از شفافیت در وزارت اقتصاد حمایت کرده ایم، به تجارت نیوز عنوان کرد: طبق تصمیم وزارت اقتصاد، اکنون کسبه می توانند دو نوع کارت خوان در نظر بگیرند. یکی برای مشتریان و عملکرد تجاری آن ها و دیگری برای جابه جایی های پول های دستی.
نوده فراهانی اضافه کرد: این حساب دوم برای جابه جایی ریال بین کسبه است. یا برای معاملات غیرکاری مانند معامله خودرو، ملک و غیره میان آن ها است. این حساب مجزا باعث رفع مشکل مالیات دهنده و مالیات گیرنده است در موضوع مالیات اصناف می شود. این امکان از امسال ایجاد شد.

ثبت نام مالیاتی دستگاه کارت خوان

نحوه ثبت مالیات کارتخوان

برای ثبت مالیات دستگاه کارتخوان و تشکیل پرونده مالیاتی ابتدا وارد سایت tax.gov.ir شوید و مراحل پیش ثبت نام الکترونیک، صحت سنجی اطلاعات، تولید و ارسال اطلاعات کاربری و ثبت نام الکترونیک را انجام دهید. پس از گذراندن مراحل بالا پیامکی حاوی نام کاربری و رمز عبور سامانه ی مالیاتی برای شما ارسال خواهد شد؛ باید مجدداً وارد سامانه شده و از قسمت میز خدمت، گزینه ورود را انتخاب کرده و با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور، وارد سامانه شوید.
اطلاعات تکمیلی که مربوط به کسب و کار و نوع فعالیت شما می باشد را وارد کنید. پس از پایان ثبت نام و تایید اطلاعات، کد رهگیری به شما داده می شود که این کد رهگیری، همان کد مالیاتی شما خواهد بود. حالا باید وارد درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir شوید و کارتخوانی که به نام شما ثبت شده یا نشده است را به ترتیب ببینید و ثبت کنید.

بیشتر بدانید: انواع فاکتور فروش و معرفی چند نرم افزار صدور فاکتور آنلاین
هر کارتخوان کد یکتایی دارد که به بانک مرکزی این امکان را می دهد تا بتواند به راحتی تراکنش های انجام گرفته از هر دستگاه را متمایز و ثبت کند. در صورتی که صاحبان دستگاه های پوز در سامانه مربوطه پرونده مالیاتی تشکیل نداده باشند، مالیات آن ها بر اساس کارکرد دستگاه کارتخوان شان محاسبه می گردد و این کارکرد در واقع مجموع تراکنش صورت گرفته روی دستگاه کارتخوان است (بدون در نظر گرفتن هزینه ها).

نحوه محاسبه مالیات کارتخوان

در ابتدا برای محاسبه مالیات کارتخوان باید این نکته رو در نظر داشته باشیم که 2 نوع مالیات مد نظر است:
مالیات عملکرد:
مثلاً یک مغازه موبایل فروشی در سال 1401 می بایست درصدی از سود خود را مالیات بدهد که این درصد به صورت پلکانی محاسبه می شود:
فرض کنید میزان فروش این مغازه در سال مورد نظر 10/000/000/000 ریال و میزان هزینه آن 8/000/000/000 ریال باشد که نتیجتاً 2/000/000/000 سود داشته است.

اگر این مؤدی برای سال 1401 اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارائه کند، می تواند از یک معافیت معیشتی برای خود استفاده کند. (توضیح: معافیت معیشتی، معافیتی است که هر ساله در قانون بودجه اعلام می شود که میزان آن برای سال 1401 معادل 396/000/000 ریال است؛ یعنی تا این میزان از سود، معاف و به مابقی سود مالیات تعلق می گیرد.)
حال برای محاسبه مالیات به این شکل عمل می کنیم:

در ابتدا معافیت معیشتی را از سود کسر می کنیم:

2/000/000/000 – 396/000/000 = 1/604/000/000

حال عدد به دست آمده را اصطلاحاً به نرخ ماده 131 می بریم:


500/000/000 * 15% = 75/000/000
500/000/000 * 20% = 100/000/000
604/000/000 * 25% = 151/000/000

حال این سه عدد را با هم جمع می کنیم و به مالیات می رسیم: 326/000/000 ریال

مالیات ارزش افزوده:

من مشمول مالیات ارزش افزوده هستم؟

  1. کالا یا خدمات ما در لیست معافیت ها قرار دارد یا خیر؟ (لیست کالاها و خدمات معاف)
  2. اگر کالا یا خدمات ما در لیست معافیت ها نبود، باید ببینیم که در فراخوان های ارزش افزوده هستیم یا خیر؟ (لیست فراخوان ها که تا کنون هفت مرحله است)

اگر شامل لیست فراخوان ها می شوید، باید در سایت مالیات بر ارزش افزوده، ثبت نام کنیم و هر فصل، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به سازمان امور مالیاتی ارسال کنید.
نکته مهم: می بایست 9% مالیات بر ارزش افزوده روی فروش اعمال کرده و از خریداران دریافت کنیم. اگر چنین کاری انجام ندهیم، گروه رسیدگی کننده تمامی مبالغ 9% را از ما مطالبه خواهد کرد.

مالیات دستگاه پوز

آیا علاوه بر دستگاه های پوز حساب های شخصی هم بررسی می شود؟

بانک مرکزی از ابتدای سال 1395 بایستی اطلاعات بانکی مؤدیان را به سازمان امور مالیاتی ارسال کند؛ پس نتیجتاً دسترسی به حساب های بانکی برای این سازمان قانوناً مجاز است؛ حال اینکه حتماً به سراغ همه حساب های بانکی مردم برود، خیر.

نکته قابل ذکر اینکه ماده 8 آیین نامه اجرایی تبصره 5 ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم به صراحت اعلام می دارد که:
چنانچه گردش حساب (های) یک شخص در طی یک سال بیشتر از 5 میلیارد تومان شود، بانک مرکزی اطلاعات بانکی این شخص را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می دهد و قاعدتاً چنانچه گردش حساب (های) این شخص زیر این عدد باشد، سازمان امور مالیاتی مجوز ورود به تراکنش های بانکی را نخواهد داشت؛ در حالی که در رویه عملی شاهد نقض این مورد از سمت این سازمان هستیم.

موارد معافیت مالیات عملکرد

مبحث معافیت های مالیاتی بسیار گسترده و نیازمند بررسی موردی هر پرونده است ولی در ادامه به مهم ترین معافیت های مالیاتی اشخاص حقیقی اشاره می کنیم:

  • مدارس غیر انتفاعی اعم از ابتدایی، راهنمایی، متوسطه، فنی و حرفه ای
  • آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد
  • باشگاه ها و مؤسسات ورزشی
  • هزینه های درمانی پرداختی هر مؤدی بابت معالجه خود، همسر، اولاد، پدر و مادر و برادر و خواهر تحت تکفل
  • فعالیت های انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاه های ذی ربط)، فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می شوند.
  • کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی
  • مشاغلی که در مناطق آزاد مشغول به فعالیت هستند.

نکته بسیار مهم: تمامی موارد، برای استفاده از معافیت مالیاتی می بایست اظهارنامه مالیات بر درآمد خود را برای هر سال به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند؛ همچنین باید اسناد، مدارک و دفاتر قانونی خود را در زمان رسیدگی به گروه رسیدگی کننده تسلیم نمایند. (مشاغل گروه های دوم و سوم نیازی به پلمپ دفاتر قانونی ندارند.)

موارد معافیت مالیات بر ارزش افزوده

چنانچه کالا یا خدمات شما جزء موارد زیر باشد، نیازی به ثبت نام و انجام تکالیف قانونی در ارتباط با ارزش افزوده ندارید:

لیست کالاها و خدمات معاف:

  • کلیه محصولات کشاورزی فرآوری نشده
  • دام و طیور زنده، آبزیان، زنبور عسل و نوغان و خوراک آن
  • بذر، نشاء، نهال، سم و کود
  • شیر، پنیر، ماست، تخم ماکیان، چای،گندم،،خرما، آرد خبازی، نان، قند، شکر، روغن نباتی
  • انواع گوشت و فرآورده های گوشتی
  • برنج، حبوبات، سویا و پروتئین سویا
  • انواع روغن های خوراکی؛ اعم از گیاهی و حیوانی
  • خمیر کاغذ و کاغذ باطله، دفتر تحریر، کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه
  • نسخه های کاغذی و الکترونیکی: کتاب، روزنامه، مجله و نشریه
  • دارایی های غیرمنقول؛ مثل: زمین و ساختمان
  • صنایع دستی تولید داخل، فرش دستباف
  • انواع دارو و واکسن (انسانی و دامی)، لوازم مصرفی درمانی و لوازم توانبخشی

خدمات معاف از مالیات ازرش افزوده:

  • خدمات درمانی، تشخیصی و پیشگیری، خدمات توانبخشی و حمایتی
  • خدمات زینک، چاپ، انتشار روزنامه اعم از کاغذی یا الکترونیکی، کتاب، نشریه و خدمات نشر و توزیع آن ها به استثنای
  • مؤسسات کمک آموزشی و کنکور و هرگونه تبلیغات کالاها و خدمات داخلی در روزنامه ها و نشریات
  • خدمات حمل و نقل (اعم از بار و مسافر) درون و برون شهری و بین المللی جاده ای، ریلی و ‏دریایی
  • خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی دارای مجوز
  • خدمات اقامتی هتل های سه ستاره و پایین تر، مهمانپذیرها و سایر مراکز اقامتی دارای مجوز
  • طلا، جواهر و پلاتین (اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعاتِ ساخته شده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض می باشد.)
  • کالاهای اهدایی به صورت بلاعوض به وزارتخانه ها، موسسات دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی با تأیید
  • هیأت وزیران و حوزه های علمیه با تایید حوزه گیرنده هدایا
  • اقلام با مصارف صرفا دفاعی نظامی وانتظامی وامنیتی
  • رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی ویژه فرودگاه ها

پیامدهای عدم ثبت دستگاه پوز در سامانه مالیاتی

چنانچه دستگاه کارتخوان کسب و کار خود را مطابق اعلام سازمان امور مالیاتی به پرونده مالیاتی خود متصل نکنیم، این دستگاه از طرف بانک مرکزی قطع گردیده و تا زمانی که آن را متصل نکنیم وصل نخواهد شد.

البته ذکر این نکته ضروری است که چنانچه روش هایی غیر از دستگاه کارتخوان (مثل: کارت به کارت) را برای دریافت وجه از مردم انتخاب کنیم، این مورد نیز مشمول مالیات و جریمه های زیادی خواهد شد.

بیشتر بدانید: انواع مشاغل در انبارآنلاین

چند ​نکته مهم

  • اگر مشمول پرداخت مالیات هستید، بایستی چه با کارت خوان چه بی کارت خوان، مالیات بر درآمد را پرداخت کنید.
  • هر فردی که دستگاه کارت دارد، یعنی شناسه یکتا دارد.
  • اطلاعات بانکی و اطلاعات مالیاتی دارندگان کارتخوان، همخوانی دارد و قابلیت راستی آزمایی دارد.
  • هر کسی که دستگاه کارت خوان دارد، مودی مالیاتی است. یعنی کد و پرونده مالیاتی دارد.
  • اگر دارنده دستگاه کارتخوان در سازمان امور مالیاتی پرونده دارد، اطلاعات تراکنش های بانکی از بانک مرکزی به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود. چه ۱ ریال خرید و فروش کنید چه 1 میلیارد.
  • دستگاه کارتخوان، مالیات مضاعف ندارد. مراقب سایت های فیشینگ و کانال های تلگرامی باشید.
  • اگر اطلاعات مالیاتی شما، ناقص باشد، دستگاه کارتخوان مسدود می شود. اولویت اخذ مالیات، از دستگاه هایی است که گردش مالی بالا دارند.
  • نحوه محاسبه مالیات دارنده دستگاه کارت خوان POS، بر اساس اظهارنامه ای است که در سامانه سازمان مالیاتی بر اساس پرونده ای که پس از مرحله ثبت نام در سامانه مالیاتی ایجاد کرده اید، انجام می شود. بسته به نوع تراکنش و درآمدی که دارید، مالیات شما در هر سال مالی محاسبه و قابل اعتراض و پرداخت است.
  • نحوه اتصال دستگاه کارت خوان به وای فای و غیره و نوع مدل کارتخوان سیار و ثابت، هیچ تاثیری در میزان و مقدار مالیات بر درآمد شما ندارد.
  • بیش از ۱٫۲ میلیون دستگاه کارت خوان تا تابستان ۱۴۰۰ شمسی به سامانه سازمان امور مالیاتی متصل شده و این رقم در حال افزایش است.
  • متقاضی جدید ابزارهای پرداخت از بهمن ۱۳۹۹ نمی توانند بدون تشکیل پرونده مالیاتی، درخواست دستگاه کارتخوان داشته باشند. پرونده مالیاتی دارنده فعلی دستگاه کارتخوان که پرونده ندارد، خودکار تشکیل می شود. چه مراجعه کنید چه نکنید.
  • اگر مسائل حسابداری و مالیاتی را اشراف ندارید، از متخصصان و مشاوران خبره حسابداری و مالیاتی مشورت گرفته و کارهای مالیاتی و حسابداری خود را برون سپاری کنید.
  • اینکه شما از چه شرکت PSP و چه شرکت فروش دستگاه پز نسبت به دریافت خدمات پرداخت الکترونیکی استفاده کنید، ارتباطی به نحوه محاسبه و شیوه پرداخت مالیات بر دستگاه کارتخوان ندارد.
  • اگر دستگاه کارت خوان دارید که استفاده ای ندارید، وضعیت آن را با سازمان مالیاتی و بانک مرکزی روشن کنید.

منابع خبر آنلاین، آقای مالیات، محاسبان خبره

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید