به صورت تکنیکال و فنی، افزایش سطح و حجم تولید را از راه ها و روش های زیر می توان محقق نمود. اقدامات جهت افزایش حجم تولید را در یک نوع طبقه بندی به روش های فیزیکی و سخت افزاری و روش های بهبود راندمان و ارتقاء بهره وری تقسیم می کنیم. برای هر کدام از این دو نوع رویکرد اقدامات مشخصی را می توان برشمرد.
این اقدامات، راه های ممکن می باشند، برای برگزیدن و اقدام مطابق آن ها باید تحلیل ها و بررسی های لازم صورت پذیرد تا مشخص شود که کدام روش برای شرایط و ویژگی های یک شرکت مناسب تر می باشد. روش های بهبود و افزایش تولید با اقدامات سخت افزاری، طبیعتا روش های سخت افزاری که موارد زیر را شامل می شوند، در پی افزایش هر کدام از منابع برای ایجاد ظرفیت و امکان تولید بیشتر می باشند.
افزایش تولید از طریق بهبود راندمان و ارتقاء بهره وری، این موارد به طور کلی شامل اقداماتی جهت رفع مشکلات آماده بودن منابع و امکانات لازم برای تولید می گردد تا تمامی این عوامل به صورت همزمان در شرایط کامل عملیاتی و بهره برداری قرار داشته باشند و پرسنل تولید، از آن ها استفاده حداکثری بنمایند. باید کاهش توقفات خط تولید را کاهش داد توقعاتی مانند:
خرابی و توقف دستگاه ها و ماشین آلات خط تولید، که با اجرای یک سیستم مدیریت نگهداری تعمیرات می توان زمان های خواب دستگاه ها را به حداقل رساند.
توقف خط به دلیل آماده نبودن ابزارهای تولید مانند قالب ها، فیکسچرها و . . .
و برطرف کردن مشکلات کیفیتی
بهبود کیفیت به معنای کاهش ضایعات و دوباره کاری می باشد. هر چه قدر که بتوانید از مقدار و درصد ضایعات و دوباره کاری ها، کم کنید به همان میزان راندمان تولید را بالا برده اید.
کاهش توقفات برنامه ریزی شده ناشی از تغییر محصول تولیدی خط یا تعویض قالب ها
کاهش زمان های توقف به علت تغییر خط تولید، یکی از موارد عمده توقفات برنامه ریزی شده می باشد. فعالیت های تغییر خط تولید شامل تعویض قالب ها و فیکسچرها و کلیه فعالیت ها و تنظیمات لازم جهت تولید محصولی دیگر می باشد. این اقدام ها به صورت سیستماتیک در تکنیک تعویض تک دقیقه ای قالب SMED، تدوین شده است که با اجرای صحیح این تکنیک بهبود، می توانید بخش زیادی از این زمان ها را کاهش دهید.
در ابتدا اصطلاحاتی را قبل از شروع مقاله باید اینجا درج کنم تا درکی بهتر از این مقاله داشته باشید.
فرایندی پیوسته و پی در پی در کارخانه ها و کارگاه هاست؛ که به منظور تولید یک محصول نهایی از فرآورده های خام، و یا آماده سازی و مناسب کردن مواد اولیه برای استفاده شدن در مرحله بعدی تولید یک محصول نهایی، از آن استفاده می شود. مجموعه این عملیات پیوسته می تواند شامل فراوری، پالایش یا مونتاژ (سوار کردن قطعات تشکیل دهنده یک محصول) باشد.
خط مونتاژ یا فرایند مونتاژ فرایندی در ساخت محصولات صنعتی در کارخانجات می باشد از ابتدای ورود قطعات مجزا به خط مونتاژ، به مرور با افزودن قطعات مکمل در طی فرایند مونتاژ، در پایان محصول پایانی از آن خارج می شود. امروزه خطوط مونتاژ توسط نیروی انسانی یا ربات به تولید می پردازند.
زمان سیکل: زمان بین دو محصول متوالی خروجی را گویند.
مونتاژ: ترکیب و سرهم کردن قطعات، برای تولید قطعه ی اصلی و کامل را مونتاژ گویند.
ایستگاه مونتاژ: مکانی که در آن قطعات برای تبدیل به قطعه ی اصلی، روی هم مونتاژ می شوند.
خط مونتاژی: مسیری که برای تکمیل و مونتاژ قطعات، از ابتدا تا انتها و تولید قطعه ی اصلی (محصول)، مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه خطوط مونتاژ توسط نیروی انسانی یا ربات به تولید می پردازند.
بالانس خطوط مونتاژ: روشی برای تقسیم زمان و مقدار مونتاژ بین تمامی ایستگاه های مونتاژ جهت افزایش راندمان و استفاده ی بهینه از تمامی ظرفیت کاری.
گام هایی که در اصلاح خط مونتاژ برداشته می شوند عبارتند از :
بالانس خط، یعنی زمان را یکسان بین تمام ایستگاه های مونتاژ تقسیم کردن، بطوری که بهره وری کارگران در خط تولید افزایش یابد. بطورکلی، هدف از بالانس خط تولید (مونتاژ) دست یافتن به حداکثر سطح تولید و کاهش زمان هدر رفت هر کدام از ایستگاه های تولید می باشد. این روش امروزه یکی از گام های مهم در پیشبرد اهداف سازمانی محسوب شده و باعث کاهش هزینه ها و استفاده مفید از تمام ظرفیت ها خواهد شد.
مشکلات ناشی از عدم بالانس خطوط مونتاژ:
امروزه بالانس خطوط مونتاژ یا همان Assembly line balancing، گامی مهم در جهت برنامه ریزی سیستم های تولید محسوب می گردد. منظور از وضعیت تعادل در سیستم های تولیدی، استفاده بهینه از تمام ظرفیت ها و جلوگیری از تحمیل هزینه های بالا به سیستم تولید می باشد. تعریف بالانس خط تولید در یک جمله، برنامه ریزی نحوه انجام کارها به نحوی که بارگذاری کلیه دستگاه ها برابر شده و هر ایستگاه در واحد زمانی استاندارد معینی (زمان سیکل) خروجی داشته باشد، است.
اگر مسئولیت برنامه ریزی منابع عملیاتی در خط تولید (مونتاژ)، یا برنامه طراحی و توسعه ی خط تولید را به شما محول کنند، از بالانس خط به منظور افزایش بهره وری و کاهش هزینه های سربار استفاده خواهید نمود! اما چرا؟
پاسخ این سوال در این عبارت نهفته است: افزایش بهره وری با استفاده از تولید برنامه ریزی شده است.
افزایش بهره وری تولید و کاهش زمان تحویل محصول به مشتری
افزایش سود تولید و کاهش اضافه کاری ها بیهوده
استفاده ی بهینه از ظرفیت اپراتورهای یک خط و تخصیص اپراتور به تعداد مورد نیاز برای یک خط تولید یا مونتاژ
حداقل کردن زمان سیکل یا تعداد ایستگاه های کاری
ایجاد بهترین ترکیب بین نیروی انسانی و تجهیزات در خط تولید یا مونتاژ
حداقل کردن سایز انبارهای بین ایستگاه ها
بهبود بهره وری به منظور افزایش حجم تولید
نرم افزار FLB یا Flexible Line Balancing، ساخت شرکت LG و کاربرد آن در بالانس خطوط تولید و مونتاژ است. استفاده از این نرم افزار بسیار ساده است و می توانید برای انجام پروژه های ارزیابی کار و زمان و هر پروژه ی مربوط به بالانس خط تولید و مونتاژ از آن استفاده کنید. این نرم افزار بیشترین استفاده را در بین صنعت گران دارد.
نرم افزار بالانس خط مبتنی برGenetic Algorithm ، به نام OptiLine
این نرم افزار قادر است تا مسائل خطوط تولید و مونتاژ را که دارای پیچیدگی های فراوانی باشند به راحتی بالانس نماید.
شما برای افزایش تولید در شرکت تان کدام رویکرد را انتخاب می کنید؟ روش های سخت افزاری یا بهبود و بهره وری؟
در یک واحد صنعتی و تولیدی، هدف اصلی سهامداران را می توان حصول منافع مالی، کسب درآمد و افزایش آن دانست، این مسئولیت و وظیفه اساسی مدیر عامل شرکت است که به اهداف مالی مطلوب دست پیدا کند. در صورتی که شرکت در بازار محصولات خود، مانعی بر سر راه فروش بیشتر ندارد و تقاضای کافی برای محصولات تولیدی سازمان وجود دارد، راه پیش رو برای افزایش درآمد از طریق بالا بردن فروش، هموار بوده و با فراغ بال و خاطری جمع از محیط بیرونی، می توان به بهبود منابع، قابلیت ها و توانمندی های سازمان پرداخته و به اجرای طرح ها و روش های بهبود و افزایش تولید و فروش همت گمارد.